Gunnar Bolin om Tintin-debatten: "Man kan få rysningar för mindre"

2:15 min

Det dröjde bara någon timme av debatt innan den konstnärlige ledaren för Kulturhusets biblioteksavdelning Tiotretton i Stockholm, Behrang Miri, gjorde en pudel och sa att "nejnej inte tänker vi förbjuda Tintin på vår avdelning av biblioteket", vilket han med med eftertryck hade sagt på tisdagsmorgonen. Kulturkorrespondent Gunnar Bolin kommenterar.

För att komma till Tiotretton så får man ta rulltrappan upp till våning två på Kulturhuset i Stockholm, sen får man gå rakt fram och in i Serieteket som är ett vuxenbibliotek inriktat på serier, det första som möter mig där är en Tintin i naturlig storlek som gör reklam för Det svenska Tintin sällskapet och Tintin själv har en svensk flagga i handen. Jag glor lite förbryllad, fem meter bakom är det en separat Tintinhylla med ett tiotal album. Vadnu? Det kändes snarast som en Tintin fanclub var på plats.

Tiotretton ligger sen bara en glasvägg bort, och även där kunde man alltså även få läsa Tintin efter att Behrang Miri ändrat sig.

Så är utgångspunkterna klara: K u l t u r h u s e t hade aldrig, oavsett klockslag under tisdagen, några som helst planer på att kasta ut Tintin. Ännu mindre någon chef för Biblioteket på Kulturhuset för det är inte Behrang Miri. Det var den specialdel som vänder sig till unga läsare, och som precis som hela kulturhuset, har en uppgift att nå nya besökargrupper, den ansåg att Tintin inte skulle finnas just där.

Och Behrang Miri uttalade sig häpnadsväckande ogenomtänkt, framförallt om hur man nu skulle gå igenom all litteratur på jakt efter det misshagliga. Man kan få rysningar för mindre.

Men att en del av ett kulturhus i sex trappor säger: på just de här kvadratmetrarna vill vi inte att unga besökare med t.ex. afrikansk bakgrund ska behöva möta stereotyper av sig själva ens i äldre serieverk, det har jag inga problem med. Om längtan blir för stark kan de gå 20 meter och försjunka i samtliga Tintinalbum tillhandahållna av Kulturhuset men en annan avdelning.

Man behöver inte ha Tintin på just Tiotretton jag antar att det finns några andra seriealbum ur världsproduktionen som valts bort på en mängd olika grunder inte minst utrymmesskäl. Så lika bekymrad som jag blir över Meris tal om att gå igenom litteratur på jakt efter det misshagliga blir jag av alla yttrandefrihetens försvarare som under tisdagen missförstod, överdrev och häcklade, och oftast var de från den grupp som sällan utsätts för nedsättande stereotyper när de öppnar en bok.