Generalstrejker i protest mot nedskärningar

2:02 min

I dag har Greklands två största fackförbund utlyst generalstrejk i protest mot fortsatta nedskärningar. Samtidigt förhandlar den grekiska regeringen med de internationella långivarna från EU och internationella valutafonden om villkoren för nya besparingar.

Men fackföreningarna vill se ett stopp för åtstramningspolitiken:

"SOS-generalstrejk" står det på planscher här över hela Aten, andra affischer visar händer som läggs på varandra, med budskapet alla tillsammans mot åtstramningarna.

– Det är vår 24:e strejk på drygt två år, säger Stathis Anestis, talesman för Greklands största fackförening i privata sektorn.

På hans skrivbord ligger en skiss över plakat för dagens demonstration med texten "Stopp, det räcker nu".

– Det finns inte utrymme för fler besparingar, receptet de försökt tvinga på oss i två år är fel, det förstör samhället och ekonomin, så regeringen måste övertyga långivarna om det, eller säga nej till fler åtstramningar.

– Ni säljer våra öar, ni säljer våra hamnar, sälj er egen mamma och dra härifrån, skrek grekiska journalister som strejkade redan i måndags.

Journalisterna demonstrerade i förväg för att kunna rapportera om dagens strejk, som de alltså själva sympatiserar med, också domare och sjukhuspersonal har strejkat mot nedskärningspolitiken.

Samtidigt verkar det gå trögt i förhandlingarna mellan den grekiska regeringen och de internationella långivarna från EU och internationella valutafonden, IMF, om hur närmare 12 miljarder euro ska skäras bort. Det väntas ytterligare löne- och pensionssänkningar och det har rapporterats om förslag att höja pensionsåldern från 65 till 67 år.

Besparingarna är ett krav för att Grekland ska få nya nödlån, annars hotar statskonkurs. Samtidigt sade IMF-chefen Christine Lagarde häromdagen att det kan komma att behövas ännu större besparingar.

Kan fackets krav vara ett hot mot utbetalningar till Grekland?

– Jag tror att strejkerna räddat oss från ännu värre besparingar, de hade eliminerat oss om vi inte strejkat, säger Stathis Anestis.