Västerås

Oväntad energiskog väcker känslor

1:40 min

Boende i Tillbergaby, norr om Västerås, reagerar starkt på att det har planterats energiskog på åkrarna alldeles intill deras trädgårdar. De fick inget veta förrän plantorna redan satt i marken. De popplar som har planterats kommer att bli uppemot 20 meter höga.

– Det här är inget man vill ha 30 meter från sin ytterdörr, säger Jenny Andersson, som bor granne med den nyplanterade energiskogen i Tillbergaby.

– Som vi, vi köper ett hus och bor där vi bor för läget, för att det är på landet med en utsikt och en öppenhet.

– Det här kommer att bli som en vägg, säger Jenny Andersson till P4 Västmanland.

I dag syns inte mycket av den framtida energiskogen i Tillbergaby, men poppelträden som satts i jorden växer snabbt och kan bli uppemot 20 meter höga.

Det är företaget Hvalfisken AB som har planterat energiskogen. Hvalfisken, som var i hetluften för några år sedan när vd:n fälldes för brott mot kulturminneslagen efter att ha renoverat 1700-tals-gården Hedensberg som ligger i området.

Det som upprör de boende mest är att de aldrig informerades om att energiskogen skulle planteras.

– Det var vår granne som fick jaga dem som arbetade på gärdet. Vi trodde till en början att de skulle plantera jordgubbar eller gurka eller någonting, säger Jenny Andersson.

Jonas Wahlström, som äger Hvalfisken, svarar på kritiken - men bara via mail.

Han skriver att Hvalfisken borde ha informerat berörda, men ursäktar sig med att det är svårt att veta hur man får tag på grannarna.

Flera av de boende i Tillbergaby har kontaktat länsstyrelsen eftersom de trott att markägaren måste få tillstånd för att få plantera energiskog.

Men enligt länsstyrelsen behöver inte markägaren något tillstånd eftersom odling av energiskog räknas som jordbruk.

– De säger sig främja om kulturbygden och miljön runt omkring. Jag blir väldigt besviken att man som länsstyrelse inte kan sätta emot mer än att köpa läget, säger Jenny Andersson till P4 Västmanland.