Miljöpartiet vill att Riksrevisionen granskar FOI

1:38 min

Miljöpartiet lämnade i dag in en begäran till Riksrevisionen att granska Totalförsvarets forskningsinstituts, FOI:s, agerande när myndigheten bildade ett bulvanföretag som skulle leda projektet med den planerade vapenfabriken i Saudiarabien.

Försvarsminister Karin Enström sa tidigare i dag i Ekot att hon inte vill göra något innan konstitutionsutskottet granskning, men enligt Miljöpartiets språkrör Åsa Romson räcker inte KU:s prövning.

– Ja, KU håller på med sin granskning, det är helt korrekt. Men de uppgifter som finns nu går ju långt utöver den granskningen i form av att också myndigheterna, och delvis departementets styrning av myndigheterna, behöver granskas.

– Av den anledningen kommer Miljöpartiet i dag att lämna in en begäran till riksrevisionen att göra en översyn just på FOI, bulvanföretaget och styrningen av det, säger Åsa Romson.

I fredags bekräftade chefsåklagare Tomas Lindstrand att FOI betalat ut en kvarts miljon i kontanter till en anställd, Dick Sträng, för att han skulle bilda ett bulvanföretag.

Myndigheten använde kontanter, som lånats från militära underrättelsetjänsten, för att överföringen inte skulle kunna spåras.

Så här berättade Dick Sträng i Ekot tidigare i veckan:

– Jag fick buntar med femhundrakronor i en plastkasse.

Buntar av femhundrakronor i en plastkasse?

– Ja. Det var så det gick till, säger Dick Sträng.

I våras kallade riksdagens försvarsutskott FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind till utskottet. Han kunde inte svara på några frågor om kontanterna till bulvanföretaget, och sa sig då vara förhindrad eftersom det pågick en polisutredning.

Torbjörn Björlund som är ledamot för Vänsterpartiet vill nu att försvarsutskottet ska kalla FOI:s generaldirektör igen.

– Jag skulle gärna se att man gjorde någon slags hearing eller diskussion med honom igen. Jag tror att det skulle vara bra.

– Det kan ju finnas möjlighet att han kan vara mer öppenhjärtlig nu när det är nedlagt. Det skulle jag se framemot , säger Torbjörn Björlund.

Reportrar: Bo-Göran Bodin och Per-Anders Rehn