Lärare missnöjda med löneavtal

2:03 min

I dag kommer starka reaktioner från lärare runt om i landet som är missnöjda med det nya avtalet. I sociala medier planeras demonstrationer och krav på att ledningen för Lärarnas Riksförbund borde avgå har framförts.

Så här säger ordförande Metta Fjelkner själv om avgångskraven:

– Jag har sett att det finns de som kräver det, i den här situationen kan det vara lätt att säga så. Jag vill att man noterar att vi har haft ett beslut i demokratisk ordning om att detta medlarbud var det bästa man kunde nå. Det är den kommentar som jag vill ge i dag.

Det nya avtalet som bland annat innebär 1 100 kronor mer i månaden för genomsnittsläraren har väckt starka känslor bland lärare.

Avtalet gäller i fyra år och lärarfacken och SKL är överens om ett lönelyft på 4,2 procent i år, men nästa år ska ökningen bestämmas av "märket", som är den nivå som indusrtiavtalets parter beslutar för 2013, som lärarna menar kommer att bli för lågt.

Anders Johansson, vice distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Kronoberg, är långt ifrån nöjd med avtalet.

– Jag tycker att det är ett dåligt avtal som vi har slutit. Det var inte ett enhälligt beslut, jag reserverade mig, säger han.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner håller inte med om att det är ett dåligt avtal.

– På några månader framöver kommer den procentuella ökningen att vara betydligt mer än 4,2 procent. Det är inte 10 000, men det har inte jag någonsin sagt att vi skulle lösa i den här avtalsrörelsen, säger hon.

Som en följd av missnöjet med avtalet finns nu olika grupper på Facebook, där lärare hotar att lämna facken i protest, och en riksomfattande demonsteration är utlyst till i morgon klockan 17.00