Skaraborg

Swedbank slutar helt med kontanter

1:39 min

Nu blir alla Swedbanks kontor i Skaraborg kontantlösa - efter att också bankkontoren i Skövde, Mariestad och Falköping slutar att hantera kontanter i sina lokaler.

Swedbanks mindre bankkontor i Hjo, Karlsborg, Töreboda och Gullspång har redan genomgått förändringen, och nu är det Falköping, Mariestad och Skövdes tur. Många är kritiska, framför allt äldre som inte är vana att använda bankkort eller internetbank.

När Swedbanks kontor i Skövde precis öppnat sina dörrar i förmiddags var det ungefär 20 personer som väntade utanför och skyndade sig in för att ta en kölapp. De flesta var äldre människor som är på banken för att ta ut kontanter.

Men efter 9:e november kommer de inte längre kunna ta ut sedlar och mynt från bankkontoret, utan hänvisas till uttagsautomaterna.

Orolig för hur det ska gå
Maria Sago från Skövde är orolig över hur det ska gå.

– Jag blir arg. Varför kan vi inte få pengar? Ibland vill jag ha femhundra kronor eller så. Hon sa att de har automat utanför. Men jag kan inte.

Hur ska du göra sen?
– Jag vet inte. Jag måste ha hjälp av någon hela tiden.

Men Swedbanks ledning anser att det här är ett steg i rätt riktning.
Anledningen till att man slutar hantera kontanter manuellt är dels för att öka säkerheten på bankkontoren, och dels för att det är mer miljövänligt.

– Vår ambition är att minska sedelmängden i samhället till hälften, säger Leif Ekbom, chef för Swedbanks kontor i Skaraborg.

"Använd telefonbanken"
Han uppmanar kunder som inte använder sig av internetbanken till att använda telefonbanken.

Men det hjälper inte de som har svårt för att ta ut pengar via uttagsautomaterna.

– Vi förstår att detta påverkar folk. All förändring är ju jobbig. Men genom att förklara hur det går till och hur man kan göra istället, upplever vi att förändringen kan genomföras ganska smidigt, säger han.