
Ruta för ruta inventeras Östergötland
För andra året har nu föreningen Östgötafloran inventerat delar av just Östergötlands flora. Det handlar om ett tio-årigt projekt som ska ge en bättre uppfattning om hur floran ser ut och förändras.
För föreningens ordförande, Kjell Antonsson, handlar det också mycket om att intresset för naturen måste bli bättre.
– Alla är verkligen välkomna. Det är klart att man ska ha va intresserad av natur och växter, det är ju första förutsättningen. Men är man det är man välkommen i det här projektet, säger Kjell Antonsson.
För att få ut så mycket av både inventering och intresse hjälps man också åt att inventera områden som ingen ännu har åtagit sig att inventera.
– Vi anordnar exkursioner till områden där ingen har inventerat och så hjälpts vi åt med en sådan ruta. En erfaren person går med en nybörjare och så lär man sig om arterna och har sedan en genomgång på eftermiddagen, säger Kjell Antonsson.
Rutorna som Kjell Antonsson pratar om handlar om de inventeringszoner som har delats upp. En ruta är fem gånger fem kilometer i vilken man ska rapportera om vad som finns. Men skulle det vara så att någon har stött på något som inte känns igen är det ingen fara. Att det mesta och största arbetet genomförs under sommarmånaderna betyder inte att föreningen Östgöta floran ligger på latsidan under övriga året.
– Vi har träffar på vintern där vi tittar på pressade växter som man inte har lyckats artbestämma och hjälps åt med det. Sen har vi dessutom kurser för att mata in i artportalen som är det instrument vi har för att redovisa alla växterna, säger Kjell Antonsson.
Efter två år i det tio åriga projektet har det hittills gått väldigt bra.
– Det har gått väldigt bra. Vi har 250 rutor bokade och över 200 deltagare och det är väldigt god fart på det hela. Sen tror jag dessutom att det är ganska många som har varit ute och inventerat men som ännu inte har matat in i artportalen, så att det finns en del som inte syns ännu, säger Kjell Antonsson.
Axel Swartling
Nyhetsreporter
axel.swartling@sr.se