BORÅS

Stort missnöje bland lärare efter nytt avtal

1:36 min

Reaktionerna på det nya avtalet för landets lärare andas idag stort missnöje på många håll. Det fyraåriga avtalet innebär en löneökning på 4,2 procent första året, men för de kommande tre avtalsåren finns inga garantier om nivån på lönepåslaget.

En av de skolor där diskussionerna mellan lärarkollegorna kring det nya avtalet idag har präglats av missnöje är Engelbrektskolan i Borås.

– Vi hade väntat så länge på ett nytt avtal nu och var nästan beredda på strejk. Så kommer detta, lite som ett slag i ansiktet. Jag hade trott på ett större lönepåslag och kanske också att man hade sett över lärarnas arbetsvillkor, säger läraren Maria Mansén.

Kollegan Yvonne Arbin är inne på samma linje.

– Tyvärr så urholkar det här förtroendet för facket. Vi kan inte riktigt tro på det facket går ut med inför nya avtal.

Avtalet som blev klart igår ger 4,2 procent det första avtalsåret, vilket innebär några hundralappar mer i månaden än vad andra jämförbara tjänstemannagrupper fått i snitt. Avtalsår två ger avtalet en löneökning på samma nivå som industriavtalen hamnar på. För det tredje och fjärde året finns inga garantier alls på nivån för löneökningen, och det är främst det som lärare Maria Mansén vänder sig emot.

– Vi ligger ju väldigt lågt från början och det är ju bara första året vi är garanterade 4,2 procent. Sedan verkar det ju väldigt flummigt hur mycket som kommer att komma därefter.

Enligt statistik från Lärarnas riksförbund så har lärarlönerna under många år både släpat efter andra akademikeryrkens löner och dessutom haft en sämre utveckling än lönerna för andra kommunanställda grupper. Just i Borås ligger lärarlönerna betydligt lägre än i många andra kommuner, framför allt när det gäller gymnasielärare. Och någon satsning lokalt på lärarlönerna i Borås är heller inte att vänta inom det närmaste, säger kommunalråd Lena Palmén (S).

– Vi har ingen speciell agenda för att bara lyfta lärarlönerna, det har vi faktiskt inte.

Men då kommer väl det att innebära att Borås kommer att ligga kvar på en lägre lönenivå än i många andra kommuner?

– Som det ser ut idag med besparingar i alla kommuner tror jag kanske inte att det viktigaste är att lyfta just lönerna. Det tror jag inte att någon kommun idag har överst på sin agenda utan vi får se till att klara verksamheten på ett bra sätt, säger Lena Palmén.