Halmstad

Närboende kan inte använda dricksvattnet

1:31 min

I måndags kom ytterligare ett vitesföreläggande som gäller Halmstad Kross och Berg i Tiarp. Den här gången gäller det vattnet och förbudet gäller kväve, olja och grumlighet.

– En skogsbäck rinner uppifrån täkten och för med sig det material som blir när de krossar sten där. Är det riktigt torrt så flyger det till och med i luften. Och det ser vi, det rinner ner här. Det kan ju vara oljerester också men det ser man inte här, säger Rune Bengtsson som bor i området.

Även Bengt Persson bor i närheten och han oroas av eventuella framtida effekter:

– Vi har inte blivit påverkade ännu, men det är ju så med miljön, man vet inte hur många år det tar innan det sätter sig. Och det är ju otroligt tråkigt med den bygden vi har, här är det fantastiskt.

Det var Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad som fattade beslutet om vite efter inspektion på platsen. Vitesbeloppen ligger på 10 000 eller 20 000 kronor beroende på vilket ämne det rör sig om och gäller för varje överträdelse. Rune Bengtsson har varit i kontakt med boende på andra sidan Nyårsåsen som inte kan använda sitt vatten idag:

– Det har blivit klart försämrat den sista månaden. De måste köpa sitt dricksvatten. Enligt uppgifter kan de inte använda det som dricksvatten. Inte ens koka kaffe.

Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer i dagarna att skicka ansökan till Mark- och miljödomstolen om att få utkräva viten för överträdelser som Halmstad Kross och Berg redan gjort sig skyldigt till. Det handlar om 100 000 kronor i månaden så länge som verksamhet olagligt pågått i täkten.