Pensionärer vill inte sluta jobba

2:12 min

Intresset för att börja jobba igen efter att man gått i pension ökar. Det berättar flera företag i Uppsala som sysslar med seniorbemanning. 68-årige Tommy Blom, före detta lastbilsförare från Uppsala, är en av de som inte vill hålla sig borta från arbetsmarknaden.

– Jag var hemma ett tag och jag mådde inte bra av det. Jag mår bättre nu när jag får vara ute och röra på mig och träffa folk.

Jag träffar Tommy uppe på ett altantak i ett villaområde i Uppsala som han och en kollega lägger om. Han rör sig smidigt på byggställningen och berättar att han sysslat en hel del med snickeri hemma och känner sig inte främmande att ta uppdrag som inte har med sin tidigare yrke att göra.

– Det är mycket trädgårdsarbeten och en gammal tant som vill ha hjälp med att sätta upp en gardinstång. Det är mycket sådana småjobb. Mest är det äldre damer som bor ensamma och behöver ha hjälp, berättar han.

Är det fler som vill jobba som du?

– Jodå, det är flera som har börjat efter mig. Och jag har märkt att det är fler och fler som vill ha hjälp.

Intresset för att jobba efter pensioneringen ökar. Det bekräftar flera företag i Uppsala som sysslar med seniorbemanning och som P4 Uppland har pratat med. Efterfrågan på äldre arbetskraft ökar också, berättar Sofie Jansson, vd för Veteranpoolen i Uppsala.

– När 40-talisterna går i pension så är det en stor kompetensbas som försvinner i samhället och vi kommer att behöva deras kompetens i form av sån här bemanning, både företag och privatpersoner.

Är inte det här att sno jobben från de yngre?

– Nej, vi ser det inte så, säger Sofie Jansson.

Christopher Walkendorf Pike, vd på företaget 55plussare, ser ett ökat intresse av både att få jobba efter pensioneringen och efterfrågan på äldre arbetskraft. Han tycker t.o.m att de yngre får skylla sig själva.

– Så länge attityden jämtemot arbete bland den yngre generationen ser ut som den gör så får de dras med att fightas med de här äldre. Så är det bara, säger han.

68-årige Tommy Blom jobbar vidare med altantaket och ser fram emot nästa uppdrag och har inget dåligt samvete jämtemot de yngre.

– Du får inte upp en ungdom som gör det här och de gamla tanterna vill inte ha någon ungdom springandes i lägenheten.

Du menar att de ändå inte skulle få de här jobben?

– Nej, menar Tommy Blom från Uppsala.