Väljaropinion: Rekord för C och SD – åt olika håll

2:32 min

I dag presenterar Ekot Novus sammanvägning av de största opinionsundersökningarna, för september månad. Sammanställningen är gjord utifrån fem opinionsinstitut.

Väljarstödet för Centerpartiet fortsätter att minska. Partiet får nu sin lägsta siffra på fyra år. Det en av förändringarna i som visas i Svensk väljaropinions sammantällning för september som Novus gör för Ekots räkning.

– De här siffrorna är väl ingenting som vi jublar åt inom Centerpartiet. Det visar att vi har ett opinionsstöd som är på en alldeles för låg nivå, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

I Svensk väljaropinion, en sammanställning av de största opinionsmätningarna i september backar alltså Centerpartiet, precis som de gjort sedan juni i år. Nu befinner sig partiet på 4,3 procent - det minsta väljarstödet hittills.

– Vi behöver jobba ännu mer med att föra en dialog med svenska folket och visa på vilka värderingar vi har och vilka frågor vi tycker är viktiga.

Ett annat regeringsparti som fortsätter backa är Kristdemokraterna. Med sina 3,3 procent i september månads sammanställning är de fortsatt under fyra-procent-spärren i Svensk väljaropinion.

– Vi, tillsammans med flera andra partier, har uppfattats otydligt av väljarna. Man vet inte vilka frågor vi driver och vi är inte tillräckligt synliga. Och därför har vi en egen läxa att göra i att få en gemensam strategi inom hela partiet, och se till att vi är synliga mycket mer i mötet med väljarna, säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

I sammanaställningen för september får regeringspartierna tillsammans 44 procent av rösterna. Om det vore val i dag och Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle bilda en koalition skulle de få 48,8 procent av rösterna. Därmed minskar gapet mellan blocken något jämfört med augusti-mätningen där de rödgröna partierna hade ett större stöd och regeringen ett något lägre.

Fyra partier ökar i mätningarna. Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet har samtliga sedan maj i år haft ett stadigt stigande väljarstöd. Och den största ökningen står Sverigedemokraterna för, som i septembers siffror får sitt bästa väljarstöd hittills, 6,4 procent. Partisekreterare Björn Söder.

– Det innebär att vi känner viss trygghet i hur vi ligger till till skillnad från andra partier som går en oviss framtid till mötes i valet 2014.

Vad beror det här på, tror du?
– Jag tror vi har lyckats visa att vi är ett seriöst parti, vi har lyckats presentera seriösa politiska förslag. Och jag tror att det skapar ett större förtroende för partiet, säger Björn Söder, partisekreterare för Sverigedemokraterna.