Vetenskaplig kris i Grekland och Spanien

Kraftiga ekonomiska nedskärningar i Grekland och Spanien drabbar forskningen med kraftigt reducerade anslag.
– Spanien minskar anslagen till forskingen med nästan 25% i år, säger Vetenskapsradions Per Gustavsson, just hemkommen från en reportageresa till Madrid och Valencia. Många forskare söker sig nu till andra länder i Europa och USA.
– Grekerna skulle vara glada om de hade samma situation spanjorerna, säger frilansjournalisten Marcus Hansson som just varit i Aten för att spegla krisen i vetenskapsamhället. Forskarflykten handlar inte om brain drain, utan om ren hjärnblödning på de grekiska forskningsinstitutionerna, enligt en grekisk Eu-parlamentariker Marcus Hansson pratat med, och en före detta professor på Atens tekniska universitet ägnar större delen av sin tid med att skriva rekomendationsbrev till unga forskare som vill lämna landet.

En konsekvens av krisen kan bli att forskarsamhällena reformeras i de bägge länderna.
– Att det blir mer satsning på spjutspetsforskning och excellent forskning, säger Per Gustavsson, och han citerar den spanska statssekreteraren Carmen Vela som nyligen skrev en debattartikel i Nature.
– Kanske måste vi inte ha ett biomedicinskt centrum i varenda stad, kanske måste vi inte ha en science park i varenda stad,  den spanska statssekreteraren Carmen Vela nyligen i Nature.