Historisk marknad eldhärjad i Aleppo

Delar av den historiska marknaden Souk al-Madina brann ner under de fortsatt hårda striderna i Syriens kommersiella huvudstad Aleppo.

Souk al-Madina har sina rötter i medeltiden och ligger inne i Gamla Aleppo, som finns upptagen på FN-organet Unescos världsarvslista.

De flera kilometer långa labyrintartade marknadsgångarna pryds av stenvalv och snidade träfasader. Hundratals av de små affärerna eldhärjades på lördagen under den tredje dagen av intensiva sammandrabbningar i staden.

Enligt det Londonbaserade syriska centret för mänskliga rättigheter anklagar båda sidor i inbördeskriget varandra för branden i marknaden.

– Ljudet från striderna. . . har pågått oupphörligen, sade en Aleppo-invånare som kallade sig Ziad.

– Alla är skräckslagna. Jag har aldrig hört något liknande.

Förutom de tiotusentals dödsoffren som skördats i det syriska inbördeskriget har också flera av landets kulturskatter fallit offer för konflikten. Enligt Unesco har flera av Syriens sex världsarvsplatser påverkats.

Parallellt med det fortsatta våldet uppgav USA:s utrikesminister Hillary Clinton att USA ger ytterligare 45 miljoner dollar, motsvarande cirka 295 miljoner kronor, i huvudsakligen humanitärt bistånd till Syrien. Uttalandet gjordes vid ett möte med gruppen Syriens vänner i New York.

Även Storbritannien lovade 12,9 miljoner dollar, utöver tidigare stöd.

TT-AFP-Reuters-Ekot