Erdogan inför sin sista period som partiledare

2:01 min

Vid det styrande AK-partiets kongress höll Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan tal inför tusentals anhängare. Det är sista gången Erdogan blir omvald som partiordförande och i sitt tal stakade han ut vägen för Turkiet fram till år 2023, då den turkiska republiken fyller 100 år.

Åhörarna jublade när Tayyip Erdogan avslutade sitt tal i en sporthall i Ankara, medan han vinkade till publiken spelades hyllningssånger till AK-partiet.

I det mer än två timmar långa talet svepte Tayyip Erdogan över en rad ämnen.

Han kallade islamofobi för ett hatbrott och lyfte fram Turkiet som en förebild för muslimska länder och betonade att det krävs en lösning på kurdfrågan.

– Vi vill inte se gråtande mammor, sa premiärminstern, som flera gånger kallade kurderna för bröder och bland annat sa att det är AKP som tagit bort hindren för mammor att tala kurdiska med sina barn, ett uttalande som väckt syrliga kommentarer på sociala medier som Twitter.

Tayyip Erdogan talade också om den turkiska ekonomin.

– Vi ska se till att ekonomin fortsätter växa snabbt, sa Erdogan och lovade att Turkiet, till skillnad från ekonomiska krishärdar i närheten, kommer att betala tillbaka sina lån till Internationella valutafonden IMF.

När det gäller utrikespolitiken uppmanade den turkiske premiärminstern Kina och Ryssland att överväga sin hållning gentemot Syrien, historien kommer inte att förlåta den som stödjer en grym regim, sa Tayyip Erdogan.

Han sa också att Turkiet inte kommer att förbättra relationerna med Israel förrän blockaden av Gaza hävs och Israel ber om ursäkt för bordningen av Mavi Marmara då 9 personer dödades.

I talet positionerade den turkiske premiärministern Turkiet som ett ledande muslimskt land och sig själv som en försvarare av muslimers rättigheter.

Erdogan är inne på sin sista period både som partiordförande och premiärminister och kan enligt stadgarna inte bli omvald fler gånger.

Stora delar av ledarskiktet inom AKP kommer nu att bytas ut och många tror att Tayyip Erdogan satsar på presidentposten 2014.