Lessebo

Flera får dödade av varg i helgen

1:46 min

Fem får i Arnaskruv strax söder om Kosta dödades och tre skadades nu i helgen. Länsstyrelsen konstaterar efter besiktning att det är en varg som ligger bakom angreppet. 

– Det är fem dödade får och tre skadade varav ett fick avlivas, säger Thomas Persson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen.

Det var under natten mellan lördag och söndag som vargen slog till mot fåren i Arnaskruv strax söder om Kosta. Länsstyrelsens besiktningsman är helt säker på att det var en varg. Bland annat har man tittat på hur själva angreppet gått till, hur fåren är bitna och också på hur långt avståndet är mellan hörntänderna.

– Vi har haft en besiktningsman ute som har konstaterat att det är ett vargangrepp.

För bara en månad sedan fick samma fårägare flera får dödade och skadade, men den gången var det en hund, enligt länsstyrelsen.

– Vi är helt säkra på att det var hund den gången. Vi hade två besiktningsmän ute från två olika länsstyrelser som båda konstaterade att det var ett hundangrepp.

Vad kan ni hjälpa den här fårägaren med nu?
– Vi kan hjälpa till med akutåtgärder som exempelvis tillfällig instängsling. Men i det här fallet har fårägaren avböjt det, han flyttar istället fåren till en säkrare plats.

Vargar kan vandra flera mil på ett dygn och var den här vargen håller hus nu går inte att veta. Och det finns en risk för fler angrepp.

– Det kan naturligtvis hända men vi kan inte veta precis hur den här vargen kommer att röra sig.

Vad ska djurägare i den här trakten tänka på nu?
– Det är att vara vaksam och se till så att man har en god instängsling. Det här angreppet skedde över vatten och det är inte särskilt ovanligt och därför bör man se till så att man har stängsel runt hela fårflocken och inte har den öppen mot sjöar eller andra vattenområden. För vargar är väldigt duktiga på att simma, och det är hundar också.

Fårägaren själv vill inte bli intervjuad.