gävleborg

Bröstcancer i fokus i dag

1:39 min

I dag är det nationella bröstcancerdagen - en dag som sätter fokus på just bröstcancer. För två år sedan drabbades 240 personer i Gävleborgs län och varje dag drabbas 18 personer i hela Sverige. Men i dag behöver inte ett bröstcancerbesked uppfattas som en dödsdom menar Vivianne Bengtsson från bröstcancerföreningen Maria.

– Vi tycker det är viktigt att de får träffa någon som själv är drabbad, säger Vivianne Bengtsson från bröstcancerföreningen Maria som själv fick bröstcancer för sju år sedan och är i dag på plats vid Gävle sjukhus för att sprida kunskap om sjukdomen.

Om man hittar en knöl..vad ska man göra då?

– Då ringer man bröstmottagningen på Gävle sjukhus. Känner man en knöl ska man ringa direkt, och det är väldigt viktigt att alla kvinnor klämmer och känner på sina bröst minst en gång i månaden, för det är bara du som känner dina  förändringar.

Finns det fall när det inte är farligt att ha en knöl i bröstet?

– Ja, o ja! Det kan vara förändringar under månaden och du kan ha ofarliga cystor - så det behöver inte alls vara cancer för att du känner en knöl. Men man ska komma ihåg att även män drabbas av bröstcancer...om vi säger att 7000 kvinnor drabbas varje år så är det mellan 30 och 40 män som också drabbas, säger Vivianne Bengtsson från bröstcancerföreningen Maria.

Vid informationsbordet står Lena Mann. Hon har köpt en hel del saker för att visa sitt stöd.

– Jag har köpt tags som man sätter på väskan när man är ute och reser och så armband där man till exempel kan ha skåpnyckeln när man simmar, säger hon.

Reporter Lovisa Svenn
lovisa.svenn@sverigesradio.se