Krisen i Värmlandstrafiks styrelse

Johansson överväger att avgå

2:08 min

Det är försent nu att diskutera om tågstoppen på Värmlandstrafiks mindre stationer ska tas bort eller inte. Det tycker styrelseledamoten Angelica Rage. Ordförande Jesper Johansson håller inte med.

Rage konstaterar att länets kommuner i praktiken fattade beslutet om indragna stationer i bolagets ägargrupp redan 2006 i och med de mål om kortad restid till Karlstad som sattes då. Enligt henne borde även styrelsens ordförande miljöpartisten Jesper Johansson acceptera det.

– Det är försent att driva miljöpartistisk politik i bolaget, säger Angelica Rage. Det känns som om vi har en ordförande som inte har förtroende för tjänstemännen och det komplicerar ju också det hela.

Men kunde inte ni övriga bara drivit igenom nedläggningen?

--  Det är klart vi kunde gjort, men det blir ju väldigt konstigt om inte ens ordförande kan ta ansvar för en styrelses beslut.

Men Jesper Johansson tycker inte att han är för sent ute.

– Nej, jag har för det första inte ifrågasatt målet om att minska restiderna, säger Jesper Johansson. Men i beslutsunderlaget får man ju inte fram någon siffra på hur mycket man kan spara på det här. Däremot så vet man att det ökar restiden för dem som idag använder de här mindre stationerna.

Johansson pekar på andra mål med kollektivtrafiken.

– Vi ska också ha en bra tillgänglighet och det tycker jag att man kan ta fasta på. Och så är frågan om det här är de rätta medlen att uppnå målen med.

Nu kräver övriga styrelsen att du avgår. Tänker du avgå?

– Jag har inte tagit ställning till det än.

Blir det inte väldigt svårt att sitta kvar?

– Ja, det är ju en väldigt besvärlig situation naturligtvis, så det är något jag överväger, säger Jesper Johansson.