Åklagare fryser pengar i Teliahärva

1:25 min

Åklagaren Berndt Berger från Riksenheten mot korruption har lämnat in en begäran till Stockholms tingsrätt om kvarstad för Takilants tillgångar i Sverige på totalt 1,5 miljarder kronor.

Åtgärden är ett resultat av utredningen om mutbrott som inleddes efter uppgifterna i SVT:s Uppdrag Granskning om att Telia Sonera köpte en 3G-licens av företaget Takilant, som har koppling till den uzbekiske diktatorn Islam Karimovs dotter.

Berger ifrågasätter nu om Takilant överhuvudtaget har haft en uzbekisk 3G-licens.

"Den svenska banken SHB har genomfört en utredning om den uzbekiska affären. De har inte kunnat finna belägg för att Takilant Ltd innehaft en licens", skriver han, enligt SvD.

Men Iréne Krohn, presschef på Telia, upprepar bolagets inställning att Takilant var den riktige ägaren till mobiltelefonilicensen i Uzbekistan.

– Vi är helt säkra på Takilant är de rättmätiga ägarna till den här licensen. Vi har säkerställt detta, säger hon till tidningen.

Åklagare Gunnar Stetler som leder utredningen har även tagit beslut om att frysa 30 miljoner dollar på ett bankkonto som tillhör företaget, rapporterar TT.

– Jag anser att det här handlar om brottsliga pengar, säger Stetler.

Takilants konto där 30 miljoner dollar har spärrats finns hos Nordea.

– En ansvarig person hos oss kände igen namnet Takilant när han såg programmet och agerade sedan snabbt. Takilant öppnade ett konto hos oss här i Sverige under 2011 och har sedan under ett par omgångar satt in sammanlagt 30 miljoner dollar, säger Helena Östman, informationschef på Nordea till SvD Näringsliv på nätet.

Takilant företräds av en ung kvinna med kopplingar till den uzbekistanske diktatorn Islam Karimovs dotter.

Kvarstad fungerar så här, exemplifierar statsåklagare Berndt Berger vid Ekobrottsmyndigheten: Vid en förskingring på 10 miljoner kronor hittar polisen 300 000 kronor hos den misstänkte. Då begär åklagaren kvarstad på 10 miljoner och uppger för tingsrätten att 300 000 kronor är tagna i förvar.

I fallet Takilant motsvarar beloppet 1,5 miljarder kronor den uppskattade utbetalningen från Telia Sonera till Takilant och 30 miljoner dollar vad som faktiskt har hittats på Nordeakontot.

– Det här är precis i inledningsskedet och det här med beloppen är mycket preliminärt, säger Berndt Berger till TT.

På torsdag är det kvarstadsförhandling i Stockholms tingsrätt. Då ska domstolen besluta om kvarstad. Det som åklagaren har gjort hittills, att ta 30 miljoner dollar i förvar, är en temporär åtgärd för att säkra egendom.

Ekot/TT