Grekland sätter stopp för invandringen till EU

1:53 min

Antalet immigranter som tar sig in i EU via Grekland har minskat dramatiskt de senaste veckorna, med cirka 84 procent, jämfört med samma period förra året. Flera tusen vakter patrullerar gränsen mot Turkiet och det är svårt att ta sig igenom, säger ansvariga för bevakningen.

– Det är som en mänsklig sköld i Evrosregionen mot Turkiet, säger Teresa Angelatou, som är ambassadör på ministeriet med ansvar för gränskontrollen.

Sedan några veckor tillbaka har Grekland nästan täppt igen den största vägen in i EU.

– Det är en dramatisk minskning av illegala immigranter, säger Teresa Angelatou.

Jämfört med samma period förra året har antalet som passerar landgränsen från Turkiet minskat med 84 procent.

Innan gränskontrollen skärptes i början av augusti kunde flera hundra korsa gränsen varje dag, nu kommer bara några få.

– Har han inga papper, sätt på honom handbojor, säger en polisman i centrala Aten, medan han kontrollerar personer som misstänks vistas illegalt i Grekland.

Alla som stoppas är mörkare i huden än genomsnittliga greker.

– Jag har dokument, men jag har tappat dem, säger Quetran Manadou från  Guinea, men också han får handbojor och förs bort till ett av de center där migranter väntar på att utvisas.

På bara en månad har 2 144 personer gripits eftersom de inte har tillstånd att vara i landet. Över 16 000 har kontrollerats.

Men medan grekiska myndigheter tar hårdare tag mot migranter är frivilligorganisationer oroade för att asylprövningen sätts ur spel.

– Prioriteringen är att stänga till gränserna, men i dag finns inget fungerande system för att skilja asylsökande som har rätt till skydd från illegala immigranter, så hur ska de som behöver få skydd, säger Maria Papamina som arbetar på det grekiska flyktingrådet.