Sverige och Frankrike oense om jordbrukspolitik

1:52 min

Sverige och Frankrike har helt olika syn på EU:s största utgiftsområde; jordbrukspolitiken - det blev tydligt när statsminister Fredrik Reinfeldt  på måndagen besökte den franske presidenten Francois Hollande.

De båda ländernas ledare träffades inför slutförhandlingarna om EU:s budget ända fram till 2020.

- Frankrike är mycket fäst vid EU:s gemensamma jordbrukspolitik, säger Francois Hollande och kallar den en nyckel för den europeiska konstruktionen.

- Därför kommer vi vara vaksamma på att, inom den finansiella ramen som planeras, den gemensamma jordbrukspolitiken kommer behålla sin budgetnivå.

Av EU:s pengar går ungefär 40 procent till jordbrukspolitiken. I år får Europas jordbrukare nästan 350 miljarder kronor i direktstöd från Bryssel.

Sverige har ända sedan EU-inträdet försökt begränsa och reformera jordbrukspolitiken, och nu är frågan högaktuell när det blåser upp till slutstrid om EU:s långtidsbudget.

Men här i Frankrike är bönderna berömda för sitt handgripliga försvar av jordbruksstödet från Bryssel.

Francois Hollande har redan fått se sin popularitet dala till rekordlåg nivå, bara några månader efter presidentvalet, och har knappast råd att släppa igenom beslut som kan reta upp den högljudda bondelobbyn.

Fredrik Reinfeldt fick därför inget gehör för den svenska linjen vid dagens möte med den franske presidenten.

- Man skulle ju tycka att en socialistregering i Frankrike något kunde ifrågasätta de omfattande jordbrukssubventioner som fortsatt finns som kärna i Europapolitiken, men det låter inte alltid som att det är framkomligt.

Tanken är att EU:s ledare ska komma i mål med förhandlingarna om långtidsbudgeten vid ett toppmöte den 22-23 november.