Hallbar livsstil

Återbruk på tapeten

Vi pratar återbruk i Carlsson & Co. För miljön, plånboken, rättvisa arbetsvillkor behöver vi kanske ställa om och tänka om i konsumtion. Få tips om hur du kan återbruka mer!


Återbruk, vad är det? Det skiljer sig från återvinning, det handlar om att använda saker längre tid. Låta sin tröja få ett nytt liv. Måla om en bänk för att göra den ny, istället för att köpa en ny dyr bänk.


I tisdagens program kan du få tips på hur du kan återbruka mer i ditt liv. Camilla essencia, lever ekolologiskt och kommer till studion för att prata om detta.


Pengarna

För vi har egentligen inte råd att konsumera som vi gör. Skulderna växer hos kronofogden, vi skuldsätter oss för att spendera pengar vi inte har. Oftast på saker vi inte behöver, för att vi känner behovet av att uppgradera.

Miljön
Vi har inte heller råd miljömässigt. Vi tär på jordens resurser, vi kommer göra slut på dem om vi fortsätter i samma takt.

Rättvisa villkor
En billig tröja kostar lite för oss, men mycket för den som tillverkat den. Billiga kläder betyder ofta dåliga arbetsvillkor för dem som tillverkar. Ett tips kan då vara att hellre köpa det som verkligen vill ha, något med bättre kvalitet som är lite dyrare. Det betyder ofta att arbetarna fått bättre lön och bättre arbetsvillkor.


Våga avstå!

Om vi tycker att miljön och rättvisa arbetsvillkor är viktiga måste vi kanske våga avstå från nya saker. Våga avstå från den lilla kicken vi får av en ny tröja eller en ny telefon. Hitta glädje på något annat sätt. Det lilla kan göra mycket.

Och där kan just återbruk vara god ersättning till detta!