Hård Greenpeacekritik mot svensk kärnkraft

1:54 min

Greenpeace har gjort en rapport om säkerheten på de svenska kärnkraftverken, grundad på de stresstester som gjorts efter Fukushima-katastrofen. Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) sägs tona ned risker och Greenpeace anser att kärnkraftverken borde stängas.

– Den rapporten som vi nu gör skärper situationen. Vi var själva chockerade över hur allvarligt säkerhetsläget är i de svenska kärnkraftverken just nu, säger Martina Kruger, Greenpeaces talesperson i energifrågor.

Vi talar om nästan hälften av Sveriges elförsörjning?

– Ja, 40 procent av Sveriges elförsörjning. Man måste tillsätta en kriskommission för att klara av detta, säger hon.

Greenpeace bygger sin rapport på de incidenter som hänt vid de svenska kärnkraftverken, och på en genomgång av EU:s stresstest i svenska kärnkraftverk.

Detta är redan kända händelser, men enligt Greenpecae har myndigheterna, främst Strålsäkerhetsmyndigheten, tonat ned riskerna. Ett exempel var när Forsmark år 2006 var nära en härdsmälta. Enligt Martina Kruger borde SSM ha observerat brister i säkerhetskulturen vid Forsmark.

I somras upptäcktes mängder av sprickor i reaktortryckkärlet vid en belgisk reaktor, som är av samma fabrikat som Ringhals 2. Men Lennart Carlsson som är chef för SSM:s avdelning för kärnkraftssäkerhet, säger att en kontroll följde strax efter.

– Det var planerat att Ringhals skulle gå ned och göra en ordinär revision och då begärde vi att man skulle göra den här inspektionen, säger han.

Ni såg inte någon särskild anledning att stoppa Ringhals på grund av att man hittat de här sprickorna i Belgien?

– Nej, vi visste ju att det var 14 dagar tills dess att de skulle gå ner så det var ju väldigt lägligt.

För Lennart Carlsson är Greenpeaces kritik inga nyheter.

– Vid en snabb genomtitt utav den så har jag inte funnit något som är nytt för mig, säger han.