Svenska bensinstationer diskriminerar romer

Bensinstationer på många håll i landet diskriminerar romer. Det kan Ekot avslöja efter att ha låtit personer klädda i traditionella romska kläder försöka hyra en bil på ett stort antal stationer landet över.

En tredjedel av de testade bensinstationerna vägrade att hyra ut bilar till romer.

Finsk-romska Pirjo Lindström var en av de som hjälpte oss att genomföra testerna:

– Man känner sig kränkt och det är otroligt att folk kan titta en i ögonen och ljuga en rakt i ansiktet. Det känns inte bra, säger Pirjo Lindström.

Totalt har Ekot testat 65 bensinstationer på flera orter i hela landet. Först fick testpersoner, samtliga klädda i traditionella romska kläder, gå in på en bensinstation och fråga om de kunde hyra en bil. Där det blev nej, gick en reporter in och ställde samma fråga.

På 22 av de testade stationerna fick reportrarna hyra bil, trots att personalen bara en halvtimme till en timme tidigare uppgett för testpersonerna att alla bilar var uthyrda.

Vi valde att granska Statoil och OKQ8, eftersom det framförallt är de som hyr ut personbilar i egen regi. Men vi testade även en Preem-mack som också nekade att hyra ut till våra testpersoner.

Christian Wallén jobbade i tio år på olika Statoilmackar i Stockholm och han berättar för Ekot att diskrimineringen var väl förankrad på stationerna.

– Det kom ju direktiv till de anställda om att man skulle bete sig på det här viset. Det var en struktur på stationen som man skulle förhålla sig till, säger Christian Wallén.

Vad upplevde du låg bakom instruktionerna?

– Jag vet inte, bara en djupt rotad främlingsfientlighet.

Fanns det inte fog för det här då, hände det inte incidenter?

– Det hände incidenter absolut, men det gjorde det med svenska kunder också, så på så vis tycker jag inte att det var befogat

Både Ola Enquist, chef för svenska Statoils fullservicestationer, med plats i företagets ledningsgrupp, och Göran Lindblå, arbetande styrelseordförande på OKQ8, säger att diskriminering inte ska förekomma på deras bensinstationer.

Efter att fått höra Ekots ljudupptagningar på hur romer diskrimineras på flera av deras stationer, säger Ola Enquist så här:

– Om det stämmer att det är på det här viset så är det allvarligt, det är mot vår policy, det är inte så vi arbetar, säger Ola Enquist.

Göran Lindblå på OKQ8 tycker inte om det han hör.

– Det är inte acceptabelt överhuvudtaget, säger han.