Allergifri mjölk från svanslös ko

Forskare i Nya Zeeland har lyckats ta fram en ko som producerar allergifri mjölk. Att den genmodifierade kon föddes utan svans förbryllar dock forskarna.

Upp till tre procent av alla småbarn är allergiska mot mjölk. Allergin, som inte ska förväxlas med laktosintolerans, innebär att kroppen överreagerar på de proteiner som finns i mjölken. Kräkningar, diarré, utslag eller utebliven viktuppgång kan bli följden.

Men nu har forskare från Agresearch Institute på Nya Zeeland lyckats ta fram en ko, Daisy, som saknar beta-laktoglobulin (BLG), det protein som anses orsaka allergier mot komjölk.

Daisy är dock bara en elva månader gammal kalv. Men genom att stimulera mjölkproduktionen med hjälp av hormoner kan forskarna redan nu konstatera att hennes mjölk innehåller betydligt mindre BLG än vanlig mjölk.

Tekniken som använts kallas för rna-interferens. Den bygger på att man, på genetisk väg, "tystar" den gen som tillverkar BLG-proteinet.

Om Daisy kommer att producera allergifri mjölk även som vuxen återstår att se. Det faktum att hon föddes utan svans måste också undersökas vidare, skriver forskarna i Proceedings of the National Academy of Sciences, även om de inte tror att genmodifieringen har något med saken att göra.

Johan Nilsson/TT