Havet

Hybridhumrar kan ha kläckts i Skagerrak

1:42 min

Inom något år tror sig forskarna kunna veta om avkommorna mellan den europeiska och amerikanska hummern kan föröka sig och eventuellt bilda en ny art.

Det säger Ann-Lisbeth Agnalt som i sitt laboratorium i Bergen kläckt fram yngel från en amerikansk hummer som man fann befruktad av en europeisk i Skagerak för tre år sedan.

– Nu har vi cirka 81 hybrider. De liknar något mellanting mellan amerikanska och europiska humrar. Anledningen att vi kläckt fram dem är för att se om de är sterila eller inte, men än är de för små och inte könsmogna, säger Ann-Lisbeth Agnalt.

Honan är den första som någonsin hittats i det vilda bärandes på hybridägg och i laboratorium har man därför börjat jämföra ynglens konkurrenskraft jämfört med sina europiska halvsystrars.

En annan viktigt fråga är om hybriderna kan föra vidare sjukdomar som den amerikanska hummern som inte lever naturligt i våra vatten kan bära på. Honan som hittades i Skagerrak bar på skalsjukdomen shelldisiase, en sjukdom som gör att parasiter äter upp hennes skal. Men då hennes 2,5 år gamla yngel fortfarande växer och byter skal var tredje månad vet man inte än om de är smittade av sjukdomen.

Först om något år då hybriderna blivit upp mot 25 centimeter stora tror man sig få svaren kring både frågan om sjukdomen och om hybriderna kan få egna avkommor.

– Några av de största vi har är 15 centimeter så de börjar närma sig. Nästa år börjar det intressanta.

Kan man kalla detta en ny art eller är det en hybrid?

– Det är ju en korsning mellan två arter. Om man kallar det en hybrid eller ny art vet jag inte men man kallar det väl ofta en ny art, säger Ann-Lisbeth Agnalt.

Kanske kan radio lyssnarna få vara med och bestämma vad den nya arten skulle kallas om de kan föröka sig?

– 
Haha, ja det hade varit kul, säger Ann-Lisbeth Agnalt.