Sjuka utan pengar nekas medicin på apoteket

2:10 min

Många som är sjuka har inte råd att hämta ut sin medicin på apoteket. Det räcker med en betalningsanmärkning eller en aktiv skuld hos kronofogden så får du heller ingen kredit på apoteken.

Det visar radioprogrammet Plånbokens genomgång av apotekens krediter.

– Tre symbicort kostar 1 797,50 kronor. Då måste jag börja ringa till folk, kan jag få låna pengar, säger Maria Doverstål i Boden, som lider bland annat av lungsjukdomen kol och för den behöver hon kortisontabletter.

– Och ibland har jag ingen att låna pengar av. Ja då är det bara att vara utan och hoppas att jag inte får tungt att andas, att det inte slår igen helt och hållet.

Hon lever på sjukpenning och får ut under 8 000 kronor i månaden. När boende och räkningar är betalda har hon kanske tusen kronor kvar till mat och mediciner säger hon.

Det finns ett högskostnadsskydd för mediciner, att ingen ska behöva betala mer än 2 200 kronor om året.

Fram till 2004 fick allasom inte kunde betala handla på kredit på apoteken. Men 2005 skärptes reglerna. Vill du handla på krita nu får du inte ha mer än en betalningsanmärkning och ingen aktiv skuld hos kronofogden.

Uppskattningsvis berör det en halv miljon människor.

Som en följd av det har Svenska kyrkans församlingar märkt av att fler vänder sig till dem för att få hjälp med pengar till mediciner.

Det berättar Elisabeth Hjalmarsson som arbetar med kyrkans diakoni, på Kyrkokansliet i Uppsala. Och en församling sticker ut.

– De har så pass många som kommer så att de till och med har ett avtal med ett apotek, där de skickar med ett intyg om att församlingen betalar de här medicinerna och apoteket skickar då en faktura till församlingen, säger Elisabeth Hjalmarsson.

På apoteken gör man inga undantag från de nya kreditreglerna, inte ens för livsuppehållande mediciner.

Behöver man hjälp ska man vända sig till socialtjänsten. Och är det bråttom är det akutkliniker eller husläkaren som gäller.

Men Maria Doverstål, som förutom kol, lider av reumatism, astma och diskbråck vill inte be om hjälp utan helst klara sig själv.

– Jag har inte bett om att bli sjuk, det har jag faktiskt inte. Okej att jag har sjukdomar som gör att jag inte kan sova, men det här späder ju på också. Jag ligger och oroar mig, hela, hela, hela tiden om jag har medicin hemma så att jag klarar mig. Det är hemskt, säger hon.

Reporter: Elin Bäckström, Ekot, i samarbete med Sveriges Radios program Plånboken.

Mer om människor som inte har råd med sina mediciner kan du höra i .