Lokala pengar gynnar miljön

1:48 min

Kompletterande valutor prövas på flera håll i världen. En fördel med sådana alternativa betalningsmedlen är att folk verkar vara mer villiga att konsumera när de vet att pengarna stannar i närområdet. Nu går man ett steg längre i Belgien och kopplar en kompletterande valuta till smarta elmätare, för att stimulera ekonomin och samtidigt gynna miljön.

Till skillnad från en vanlig elmätare kan en så kallad smart elmätare ge exakta data om när och hur el används i det enskilda hushållet. På så vis kan man snabbt få koll på när det är smartast, det vill säga billigast, att köra torktumlaren. Elen varierar ju i pris inte bara beroende på årstid utan också beroende på klockslag.

 – Det uppstår ett spelmoment för konsumenten, en utmaning, säger den belgiska forskaren Hélène Joachain på Centre d'études économiques et sociales de l'environnement (CEESE) vid Université Libre de Bruxelles.
Tillsammans med sin kollega Fredric Klopfert har hon tagit fram ett system som inte bara sparar pengar i form av euros och cent för den enskilde elkonsumenten. Dessutom belönas kunderna i en kompletterande valuta som enbart kan användas i närområdet och bara för att köpa miljövänliga produkter och tjänster.    

– Kompletterande valuta är bra eftersom man kan styra hur den används. För resten har ju konsumenten redan sparat vanliga pengar på att använda mindre el, säger Joachain.

Det belgiska projektet heter INESPO och är ett exempel på hur kompletterande valutor blir mer och mer vanliga i Europa och resten av världen. Den brittiske humangeografen Peter North vid universitet i Liverpool tror att valutorna är här för att stanna.

– Vi börjar förstå nu hur man bäst använder kompletterande valutor. Hur viktigt det är att det finns ett genomtänkt system när man sätter igång. Då kan de göra verklig nytta i ekonomin, säger Peter North.

Jon Thunqvist
jon.thunqvist@sverigesradio.se