Att växa upp med psykiska besvär

Jag var en fallen ängel

Barnen sänder Barnaministeriet Dokumentär från UR. 
För nästan tre år sedan träffade Barnaministeriet Dokumentär Mimmi 15 år som då berättade om en uppväxt fylld av tvångstankar, demoner och psykiska besvär.
- Hur jag mår påverkar mycket hur mina teckningar ser ut. Som den med en ängel som hänger. Det var så jag kände mig just då.

Idag har Mimmi hunnit fylla 18 år och trots att de psykiska problemen finna kvar har hon bestämt sig för att kämpa vidare, även om det inte alltid känns värt besväret.
-Det var så jag kände mig just då för tre år sedan– som en ängel som fallit.
Så berättade den då 15-åriga Mimmi när vi träffade henne första gången.  Hon var då hemma från skolan eftersom hon mådde för dåligt psykiskt och hade för många tvångstankar för att orka vistas bland folk.

För Mimmi blev de mörka tankarna och tvångsbeteenden tidigt en del av livet och redan i fyra-femårsåldern började hon höra röster. En röst som sedan dess kommit att styra stora delar av hennes liv, trots att hon med alla medel försökt kämpa emot.
- Den sa att jag var utvald, att den kan hjälpa mig men att jag måste ge några saker i gengäld. Och den sa att det var de som var ute efter mig, vi kan kalla dem demoner.

När Barnaministeriet Dokumentär nu återvänder till Mimmi för att se hur livet blev och hur det gått med hennes kamp mot tvångstankarna och rösten i huvudet, är det på många sätt en starkare och lyckligare ung kvinna vi möter. Men rösten och tvångstankarna finns kvar och har nu utökats med flera diagnoser. Och under det halvår vi följer henne visar det sig att bara en god vilja och kämparanda inte alltid räcker när livsgnistan och orken börjar tryta.

Ett program från UR gjort av Andreas Viklund