Hatbrott, homofobi och Ecce Homo

9:44 min

Nästan 15 år efter första debattvågen, är Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning Ecce Homo återigen i centrum. Nu är det serbiska nationalister som vill stoppa Pridefestivalen i Belgrad eftersom utställningen är planerad att öppna festivalen.

Vi har tittat närmare på homofobi, hatbrott och debatten kring Elisabeth Ohlsson Wallins utställning.

Rädslan för homosexuella och homosexualitet började på 1970-talet att kallas för homofobi och hatbrotten är fortfarande ett stort problem i hela världen.
Var fjärde homosexuell har under 1990-talet upplevt hot och trakasserier. I "Människor och tro" debatteras 1997 de kristna homosexuellas situation. Vad gör Svenska kyrkan för att bilda opinion och minska diskrimineringen av homosexuella?


 

Varför provocerande?

Hur kan en sexuell läggning vara så provocerande att det föder brutalt våld? Det är en fråga som Elisabeth Ohlson Wallin, Jon Voss och Don Kulick diskuterar i Tendens.

När fotoutställningen Ecce Homo – se människan med Elisabeth Ohlson Wallins bilder visades för första gången i juli 1998 blev många upprörda och provocerade. På utställningens första dag samtalar Annika Olsson dels med fotografen själv, men också med bl a komminister Ann-Marie Thuresson och forskaren Annika Borg.


 

Samlad kritik

De tolv bilderna med bibliskt motiv skapade debatt överallt där de ställdes ut. Det var inte bara de kristna frikyrkorna som reagerade utan också de judiska och muslimska församlingarna.
Uppmärksamheten är stor och P1 morgon intervjuar fotografen och i "Människor och tro" diskuteras reaktionerna inom kyrkan.