Västernorrland

Här nekades romer hyrbil

1:29 min

En bensinstation i länet hyrde inte ut en bil till personer med romskt utseende. Sammanlagt har Sveriges Radio besökt sex bensinstationer i länet. Av dem var det bara Statoil Norrmalm i Sundsvall som sa nej.

Sveriges Radio undersökte 65 bensinstationer i landet och 22 av dem sa nej till romerna trots att det fanns fordon att hyra ut. Först fick testpersoner, samtliga klädda i traditionella romska kläder, gå in på en bensinstation och fråga om de kunde hyra en bil. Där det blev nej, gick en reporter in och ställde samma fråga.

Av de 22 bensinstationerna som vägrade att hyra ut fordon till romer var hela 15 från bensinbolaget Statoil.

– Vi tänker nu ta kontakt med alla våra stationer, säger Ola Enqvist på Statoil Sverige.

I Västernorrland var det endast på ett ställe som romerna inte fick hyra någon bil. Det var också på en Statoil station, den på Norrmalm, Sundsvall.

Ägaren Jonas Eriksson ville inte ställa upp på någon intervju men säger till SR-Västernorrland att det inte handlade om någon diskriminering. När romerna frågade fanns helt enkelt inga hyrbilar inne.

En halvtimme, timme senare när reporterna kom hade hyrbilar kommit in till Statoil på Norrmalm i Sundsvall, säger ägaren Jonas Eriksson.

På de övriga två Statoil stationerna i Sundsvall samt tre OKQ8 i Sundsvall, Timrå och Härnösand var det dock inga problem för romerna att hyra en bil.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg rör det sig om brott mot diskrimineringslagen på många bensinstationer ute i landet.

– Jag är inte förvånad för vi vet att det förekommer en omfattande diskriminering av romer idag. Det är ett brott mot diskrimineringslagens, säger hon.

Nu ska Statoil skärpa upp bestämmelserna till sina stationer över hela landet.

– Vi ska kontakta alla våra stationer om det här. Vi behöver fräscha upp vår diskrimineringspolicy nu, säger Ola Enqvist chef för Statoils stationer i Sverige.