Domstolsverkets webbsajt utsatt för nätattack

1:42 min

Nätattackerna mot svenska myndigheter och företags hemsidor fortsätter. Nu på förmiddan utsattes Domstolsverkets webbsajt och igår kväll attackerades Socialstyrelsen hemsida uppger Nyheter 24.

– Det är en attack som skapar väldigt mycket belastning på vår webb-server. Då blir det svårt att få tillgång till den, säger Håkan Sonesson som är informationssäkerhetschef på Domstolsverket.

Vad gör ni åt det här?

– Vi har gjort vissa tekniska säkerhetsåtgärder och mer administrativa rutiner som vi drar igång. Jag känner att vi har läget under kontroll, säger Håkan Sonesson.

Under flera dagar har banker, myndigheter och Tidningarnas telegrambyrå utsatts för så kallade överbelastningsattacker.

I videomedelanden på nätet från en aktivistgruppen Anonymous har hot framförts att attackerna ska fortsätta.

Gruppen framhåller både Sveriges krav att få Wikileaks grundaren våldtänktsanklagade Julian Assange utlämnad från Storbritannien till Sverige som den främsta anledningen, men också en polisrazzia mot fildelningsajter som pågått sen i måndags hos nätleverantören PRQ i Stockholm.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, som hjälper de drabbade myndigheterna med att stoppa attackerna, samarbetar nu med andra länder för att få stopp på dataströmmarna mot hemsidorna, säger Anders Hansson är chef för säkerhetsavdelningen på MSB.

– I början var det ganska mycket, som vi fick information om, från öststaterna. Det har varit inslag från exempelsvis Spanien, det har varit delbitar, ryktesmässigt från Norge. Vi har också sett svenska maskiner som har varit inblandade, säger Anders Hansson.