FORSKNING

Allergivänliga hundar en myt visar studie

1:32 min

Det finns inga allergivänliga hundar, det visar en ny studie som gjorts. När forskare gjorde tester på över 300 hundar visade det sig att alla släppte ifrån sig allergiframkallade ämnen.

Jan Svedmyr är barnläkare på Falu lasarett och han blir inte förvånad över resultatet:

– Nej det blir jag inte, det har vi som pysslat med allergier alltid sagt, säger han.


Astmaframkallande ämne
Genom att dels klippa hårtussar och men också dammsuga pälsen för att få med mjäll på 360 olika hundar, så kunde de amerikanska och holländska forskarna mäta vad djuren släppte ifrån sig.

Och resultatet blev att alla hundar släppte ifrån sig det allergi- och astmaframkallande ämnet Can F1 vilket inte är bra om man är allergisk.

– Risken är att allergin blir allvarligare och att man får mer bekymmer med mer ansträngningsbesvär och infektionsbesvär. Att man behöver medicinera hårdare och tyngre, säger Jan Svedmyr.


Tänka sig för
Pudeln, som många räknar som allergivänlig, släppte ifrån sig mest. Och de lägsta nivåerna av det allergi- och astmaframkallande ämnet fanns i håren från labrador retrivers som inte anses vara allergivänlig.

Man bör alltså tänka sig för en extra gång innan man skaffar hund, säger Jan Svedmyr:

– Man måste veta om jag har en tendens att bli allergisk, om mamma eller pappa är allergisk, då vet man att det är en större risk att utveckla. Och har jag utvecklat en pälsdjursallergi, då vet vi att allergin blir värre om jag har djuret kvar.

Har man pälsdjursallergi i familjen så bör man undvika att skaffa hund?

– Ja, tyvärr är det så, säger Jan Svedmyr.