Handlare i Bäckebol oroliga inför trängselskatten

1:37 min

Om tre månader är trängselskatten här och frågan är hur det kommer påverka folks handelsvanor. De planerade betalstationerna vid överfarterna över E6:an har till exempel skapat oro hos handlarna i Bäckebol som är rädda för att stationerna ska skrämma bort Hisingsborna.

Ros-Marie Nielsen jobbar i en glasögonbutik i Bäckebol.

− Jag bor på andra sidan E6:an i Hisingsbacka. Jag känner igen många av gatuaddresserna som våra kunder har. Många av våra kunder är äldre och tittar på de små ören som de kan spara. Då åker de inte hit, utan åker till backaplan istället. Vilket skulle vara förödande för vår butik, tror jag.

Tjugo meter bort från glasögonbutiken ligger en inredningsbutik där Ulrika Sheriff är butikschef.

− Det är klart att man är rädd för att kunderna bara kommer komma på helgerna. Då kommer ju omsättningen gå ner på vardagarna.

− Kommer det påverka dig direkt?

− Ja, jag bor ju i Lerum så det påverkar mig också.

Johan Nyhus är socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i trafiknämnden. Han säger att anledningen till att man placerat en betalstation vid överfarten mot Bäckebol är att minska så kallade "tjuvåkare".

− Om vi inte sätter upp de här betalstationerna så kommer bilar på väg mot Hisingen ta omvägar in på småvägar för att undvika att betala. De vägarna är inte alls anpassade för sådan trafik.

− Har du några lugnande ord för de som är oroliga?

− Vi kan inte gå in och flytta på betalstationer, det är regeringsbeslut. Men vi följer det, det kan jag lova.