Blekinge

Höjd moms för simskolor – "Skatteverket dödar barn"

1:26 min

Fler barn kommer att drunkna när de privata simskolorna tvingas ta ut högre avgifter, det befarar ett stort antal företag. Det är momsen som ska höjas för babysim och annan simundervisning för barn under fem år.

Eva Engström som driver simskolan Evas vattenkul i Bromölla är en av de som protesterat och hon tycker beskattningen är orättvis:

– Ja, jag tycker att det är orättvist eftersom både kommunen och simföreningar betalar noll procent moms för samma verksamhet. Det kommer att drabba oss småföretagare hårt och jag tror att det är många som kommer att lägga ned sin verksamhet. Det är skrämmande, eftersom statistik visar att fler och fler barn drunknar när det tränas lite vattensäkerhet, säger hon.

Skatteverket beskylls för att döda barn
Momsen på idrott är 6 procent men när det handlar om babysim och simning för barn under fem år räknas det inte som idrott och och ska därför beskattas med 25 procents moms. Men reglerna har tolkats lite olika på olika skattemyndigheter. Anledningen till att det nu aktualiserats är att momssatsen för babysim överklagats och ska avgöras i Högsta Förvaltningsdomstolen. Många privata företag, bland annat tre i Blekinge som har simundervisning, har vänt sig till idrottsministern med sina protester. I sitt brev skriver de bland annat att Skatteverket dödar barn.

Kerstin Alvesson som är expert på momsfrågor på Skatteverket tycker att det är en grov anklagelse.

– Det är en sorglig och bedrövlig jämförelse. Att Skatteverket skulle skada barn för att vi följer gällande regler är en rätt absurd tanke, säger hon.