Svensktoppen 50 år

Bäst på Svensktoppen någonsin: Nu står det mellan Björn Skifs, Peter Jöback och Helen Sjöholm & BAO

Nu är de bara tre som är kvar i tävlingen - de tre låtar som hittills fått flest röster i omröstningen om den bästa Svensktoppslåten Någonsin.

Finalisterna är (utan inbördes ordning): "Håll mitt hjärta" med Björn Skifs, "Guldet blev till sand" med Peter Jöback och "Du är min man" med Helen Sjöholm och Benny Anderssons orkester. Giganternas kamp har börjat och nästa vecka presenterar jag och Ulf Elfving vinnaren!

Röstar du på den vinnande låten kan du också bli en vinnare! Biljetter till Svensktoppens jubileumskonserter i Berwaldhallen 25:e, 26:e och 27:e oktober kan bli dina.

Ordinarie lista bjöd på två nykomlingar; Sarah Dawn Finer på sjätteplatsen med " Nu vet du hur det känns" och Ulf Lundell på tiondeplatsen med "Är vi lyckliga nu?". För Svensktoppen Nästas Terese Fredenwall blev det en omtest, ny chans allstå för "Drop the fight".

Veckans nya utmanare i övrigt blir Lilla Sällskapet med "Jag vill ut" och Johan Boding med "Börja om".

Stiftelsen behöll förstaplatsen med "Vart jag än går", men Laleh börjar närma sig med "Some die young".

/Carolina

Bästa Svensktoppslåten någonsin – Skifs mot Björn och Benny!

Nu är det bara tre finalister kvar i omröstningen om den bästa Svensktoppslåten någonsin - de tre som sammanlagt fått flest röster sedan röstningen inleddes i början av september.

Vinnaren kommer att presenteras i Svensktoppen söndag 14/10 av nuvarande programledaren Carolina Norén och tidigare programledaren Ulf Elfving.

- Det är tre representativa svensktoppslåtar och redan en stor seger för låtskrivare Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Precis som många gånger tidigare är det också Björn Skifs som utmanar dem i toppstriden - det har vi sett tidigare på listan! kommenterar Carolina Norén.

De tre finalisterna i omröstningen presenteras här nedan kronologiskt – efter årtal som de gick in på Svensktoppen -alltså INTE efter resultat i omröstningen!

Guldet blev till sand – Peter Jöback  1997

Gick in 25/1 1997 på förstaplatsen, 110 veckor, 1:a som bäst, Årets låt 1997

Musik: Benny Andersson  Text: Björn Ulvaeus

Håll mitt hjärta – Björn Skifs  2003

Gick in 27/4 2003 på sjundeplatsen, 142 veckor, 1:a som bäst, Årets låt 2004

Musik och text: Lasse Andersson, Peter Hallström och Björn Skifs

 

Du är min man – BAO & Helen Sjöholm  2004

Gick in 11/7 2004 på förstaplatsen, 278 veckor, 1:a som bäst, Årets låt 2005 och 2006

Musik: Benny Andersson  Text Björn Ulvaeus