Pride i Serbien stoppas av polisen

0:47 min

I Serbien har pride som planerats till helgen i Belgrad stoppats av myndigheterna. Det rapporterar den serbiska radiostationen B92. Elisabeth Ohlson Wallins omdebatterade fotoutställning Ecce homo, skulle ha varit en del av pride.

Även alla andra aktiviteter under lördagen, som planerats i samband med festivalen har ställts in. Det rapporterar den serbiska radiostationen B92. Landers inrikesminister angav säkerhetsskäl som orsak till beslutet. 

Tidigare har den serbisk-ortodoxa kyrkan krävt att regeringen stoppar paraden och den  svenska fotografen Elisabeth Ohlson Wallins omdebatterade fotoutställning Ecce homo i samband med festivalen i Belgrad.

Ecce homos bibliska motiv i hbt-tolkning har även väckt protester bland anti-gay-aktivister och ultranationalister, som hotar stoppa festivalen. Konstnären själv har inte vågat till Belgrad.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson skulle inviga paraden och hon är besviken att den inte blir av.

– Jag tycker att det är oerhört sorgligt. Prideparader är år 2012 ett lackmustest för frihet i Europa.

Hur menar du då?
– Ja, det här handlar inte bara om minoriteters rättigheter utan det handlar också om yttrandefrihet och mötesfrihet som är självklart i länder som är med i EU och som vill bli medlemmar i europeiska unionen.

Men om man nu hänvisar till säkerhetsrisker om det ska vara motdemonstrationer och attacker, finns det då inte ett skäl att ställa in?
– Jag förstår att det har varit oerhört hätska stämningar. Men vi vet ju i andra prideparader världen över så har det funnits liknande hårda inslag och då väljer ändå myndigheterna att i en eller annan form att genomföra en parad. Så jag tycker att det är sorgligt att det inte blir av, säger Birgitta Ohlsson.