100 universitet utsatta för ny hackerattack

1:57 min

En hackergrupp har kommit över 120 000 dokument genom att ta sig in på runt 100 universitet i världen skriver svt.se.

Man vet inte nu om dom här hacker attackerna har med den senaste tidens attacker mot bland annat svenska myndigheter att göra.

– Vi ser ju allvarligt på alla sådana här dataintrång, så det här kommer att polisanmälas, säger Pernilla Björk är kommunikationsdirektör i Uppsala.

Det var i natt som någon tog sig in i två servrar på Uppsala universitet – dels konfliktdatabasen som forskare använder för att kartlägga konflikter i världen och servern till Universitetets egen sajt UU.se.

Sammanlagt är det runt 100 universitet som hackats av en grupp som heter Ghostshell. Bland universiteten finns Cambridge, Stanford, Harvard och Linköpings universitet.

Pernilla Björk som är kommunikationsansvarig i Uppsala säger att man nu granskar det som har hänt i detalj.

– I nuläget kan vi inte se att det är massa lösenord eller personuppgifter som har läckt ut, utan det här är andra data som har läckt.

Teamet Ghostshell ska enligt webbsajten The hacker news ha kopplingar till Anonymous som i sin tur säger sig ligga bakom den senaste tidens attacker mot svenska banksystem och myndigheter – så sent som i dag mot domstolsverket. I kväll planeras även attacker mot Riksbanken.

I videomedelanden på nätet från aktivistgruppen Anonymous har hot framförts att attackerna ska fortsätta.

Gruppen framhåller Sveriges krav att få Wikileaksgrundaren och våldtänktsanklagade Julian Assange utlämnad från Storbritannien till Sverige som den främsta anledningen. 

Men de senaste dagarnas polisrazzia mot fildelningssajter hos nätleverantören PRQ i Stockholm har också tagits upp.

Och attackerna kommer från olika håll i Europa säger Anders Hansson som är chef för säkerhetsavdelningen på myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB.

– Vi har också sett svenska maskiner som har varit inblandade, säger han.