Vindkraftsbyggen i Ale skjuts upp

1:35 min

De låga elpriserna och den svaga konjunkturen gör att vindkraftsutbyggnaden i Ale kommun pausas och skjuts upp. Till glädje för de som protesterat.

– Vi har bromsat ner lite på utvecklingstakten, och det har vi gjort med flera andra projekt också. För att då öka resurserna till sådana projekt som vi kan etablera i närtid, säger Johanna Ottosson som är VD för vindkraftföretaget Triventus Aletrion Vind.

– Detta är relaterat till marknadsläget och inte relaterat till opinionen, tillägger hon.

För protester och mycket diskussioner har det varit i Ale kommun. Bruno Nordenborg är ordförande i Alefjälls Naturskyddsförening och bor mitt i skogsområdet öster om Nödinge där vindkraftsparkerna är tänkt att stå:

– Det är ju en delseger som heter duga. De har märkt att motståndet är så stort här uppe så jag tror att det är en viktigare anledning än de ekonomiska skäl som de uppger, säger han.

Vindkraftföretaget kommer i nuläget alltså inte skicka in någon ansökan till miljödomstolen om de maximalt 13 vindkraftverk man ville bygga.

Dessutom har Ale kommun ställt hårdare krav på vindkraftverken och sänkt bullergränsen från 40 till 35 decibel, enligt kommunalrådet moderaten Mikael Berglund:

– När vi har lyssnat på vad folk för tankar och oro så handlar det väldigt mycket om ljudet och vad bullret har för inverkan på människan.

Ni har möjlighet att använda veto för att stoppa utbyggnad av vindkraft - är ni beredda att göra det?

– Det är vi absolut. Här har vi en vindbruksplan som säger att det får vara 150 meter höga verk och om man då dessutom inte följer vår önskan om 35 decibel så kommer vi använda vårt veto.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se