Billesholm

Ingen snabb sanering av Möllebäcken

1:34 min

Det blir ingen omedelbar sanering av Möllebäcken i Billesholm trots att man nu uppmätt skyhöga värden av miljöfarliga alifater och aromater i strandjorden vid bäcken. Först måste det utredas vem som ska betala.

– Vi vill ju att sånt här ska åtgärdas så fort som möjligt, samtidigt måste vi veta vem som är ansvarig för det kan bli kostnader som sticker iväg och då är det viktigt att rätt person eller företag tar ansvaret.  Annars kan det överklagas och dras i långbänk, säger miljöinspektör Kim Switzer handlägger ärendet för Bjuvs kommun.

Folk i området tycker hanläggningen redan är i långbänk.  Vid midsommar anmälde en sportfiskaren att diesel läckte ut och man sanerade då.

– Då vid det tillfället var vi ju på plats men vi kunde ju inte hitta något som läckte ut mer än det som kom ut den gången.

Sedan läckte det igen och saneringen är ännu en gång klar men nu tyder gifterna i jorden på att det läckt under lång tid.

– Det här har pågått ett tag, det kan vi konstatera på grund av de höga halterna i jorden. Och nu avvaktar vi vad livsmedelsföretaget på plats rapporterar om sina åtgärder senast på fredag och sedan tar vi ett avgörande, säger Kim Switzer.

Men det är mer bråttom än så.

 – Det har blivit en pengafråga och miljön har inte råd att vänta, vi är ofta engagerade i trafikolyckor och där blir det en miljöskada när man släpper ut diesel och då vilar det inte på hanen, säger miljökonsulten Hans Persson som gjort analysen.