fotboll

Dålig utbildning bakom korsbandsskadorna

5:22 min

Så många som 14 spelare i damallsvenskan i fotboll har bara i år drabbats av svåra knäproblem, i de flesta fall allvarliga korsbandsskador. Radiosporten har ställt förbundsläkaren Per Renström mot väggen.

De elakartade knäskadorna har drabbat välmeriterade landslagsspelare som Therese Sjögran, Charlotte Rohlin, Hedvig Lindahl och så sent som härom dagen Linda Sembrant.

Andra exempel är Lisa Ek, Frida Nordin, Sara Lindén - och även utländska profiler som Annica Sjölund och Linda Sällström.

– Det är jättetråkigt. Det finns inget som har diskuterats och forskats på så mycket som korsbandsskador, säger fotbollens förbundsläkare, professor Per Renström, till Radiosporten.

Han har själv sen 2007 lett det flermiljonsprojekt som kartlagt dom många knäskadorna bland tonåringar. Slutsatser och maningar därifrån håller nu på att förmedlas ut till klubbarna.

De skadade spelarnas klubbtränare har ett viktigt ansvar, säger Per Renström.

 – De måste ha en bättre utbildning på det här området än vad de har idag. Den medicinska delen är för lågt prioriterad i dagens tränarutbildning, säger Per Renström. I de andra nordiska länderna är det mycket bättre ställt.

Det finns också en väsentlig skillnad mellan dam- och herrklubbar.

– De medicinska teamen har också en stor betydelse. Och vi vet att damallsvenskans klubbar har mycket svårare att få ihop ett medicinskt team. De har inte samma resurser.