Nordkoreaner på studiebesök i Sverige

2:12 min

En delegation från Nordkorea besöker just nu svenska företag och myndigheter. Deltagarna kommer från universitet, statliga exportföretag och från det nordkoreanska utrikeshandelsdepartementet, och har bjudits in av Svenskt näringslivs internationella organisation med hjälp av Sida-pengar.

Den senaste tiden har det kommit vissa tecken på att Nordkorea kan vara på väg att påbörja nya ekonomiska reformer, men fortfarande är det svårt att få information om vad som händer i det slutna landet. Även det svenska besöket omges med stor diskretion, och deltagarnas identiteter hålls hemliga.

– Jag visste ju inte förrän på morgonen att det var nordkoreaner. Så dök de upp här, 25 stycken. De hade ju miljoner frågor. De frågade vad vi tjänar, vad genomsnittslönen är och många frågor handlade om hur inblandad regeringen är. Vi fick bland annat frågan, om regeringen bestämde vad maxlönen på företaget är. Den frågan fick de ställa flera gånger, för jag förstod inte frågan. De kom från en helt annan värld, de förstår inte våran värld och jag förstår inte deras värld. Jag vet ju inte vad någon av dem hade för funktion, jag visste att de var högt uppsatta ekonomer från Nordkorea, that's it, säger Benny Olsson, marknadschef på Grönsaksgrossisten i Slakthusområdet i Stockholm

Docenten Björn Berggren på KTH som hyrts in för att undervisa de nordkoreanska gästerna avslöjar ingenting.

– Jag är förbjuden att göra det, säger Björn Berggren.

Näringslivets internationella råd har varit värd för den nordkoreanska delegationen i snart två veckor. Deltagarna har lärt sig hur svenska företag och sparbanker fungerar, de har besökt myndigheter och gjort studiebesök, berättar Johan Alvin.

– Vi stödjer generellt deras önskemål om att lära sig mer om vår typ av ekonomi, säger Johan Alvin.

Näringslivets internationella råd har som mål att "säkra långsiktiga svenska affärsintressen på komplexa marknader". Därför har man samarbeten med bland annat Vitryssland, Zimbabwe och Burma. Den nordkoreanska delegationens besök i Sverige finansieras av Sida-bidrag.

Tidigare har nordkoreanska studiegrupper siktats i Kina och andra asiatiska länder, och det pågår intensiva spekulationer om nya ekonomiska reformer under den nytillträdde ledaren Kim Jong-Un.

Sverige var det första västland som öppnade en ambassad i Pyongyang, och på 70-talet fanns det bland svenska företag en stor tro på Nordkoreas ekonomiska potential. Men i dag är Nordkorea det land som har störst skuld till Sverige, efter att betalningarna för levererade Volvobilar och gruvmaskiner aldrig kom.

VD på Näringslivets internationella råd, Erica Molin, säger att det inte finns några konkreta planer för handel än.

– Det är på så enormt lång sikt som man skulle kunna tänka sig att ha den typen av samarbeten, säger Erica Molin.