Kommun vill ha gratis hjälp av invånarna

2:27 min

I nästa vecka kommer SKL, Sveriges kommuner och landsting, höstrapport om kommunernas ekonomi. Den förra rapporten visade på en viss ljusning inom kommunsektorn men många mindre kommuner har en fortsatt ansträngd ekonomi.

I Arjeplog i Norrbotten har det gått så långt att kommunledningen nu ber invånarna om ideell hjälp och kommunen håller nu på att ta fram en lista över vad invånarna ska kunna hjälpa till med.

– Alltså i grund och botten handlar det om att vi tog bort 34 procent av tekniska förvaltningens budget inför det här året. Och ska vi klara en sådan besparing så kommer det att innebära att vi kommer inte kunna klippa gräset lika ofta, vi kan inte laga hål i asfalten rappt och snabbt. Och så vidare.

Arjeplog i Norrbotten är till ytan landets fjärde största kommun, något större än Skåne. Men samtidigt en av landets absolut minsta kommuner befolkningsmässigt med sina omkring 3100 invånare som nu uppmanas att dra sitt strå till stacken. Idéen kläckte kommunalrådet under budgetarbetet, men hon möttes då av skepsis.

– Men när jag började lufta tankarna utanför sammanträdesrummet så tog det inte mer än kanske 48 timmar innan den första ringde och sa att ”var är listan på saker som vi kan få vara med och göra?”

En av de som engagerat sig ideellt är Eva Karlberg som tillsammans med några vänner spikade ner spikar som stack upp längs en handikappanpassad led vid en av strömmarna i samhället som nyttjas flitigt av motionärer, fiskare och turister.

– Istället för att gnälla över vad som inte blir gjort och så kan man göra lite saker själv. Det är min filosofi och det upptäcker jag att det är fler som tycker, säger Eva Karlberg.

Kommunen håller nu på att ta fram en lista över vad invånarna ska kunna hjälpa till med ideellt.

Men alla i Arjeplog kan inte tänka sig att arbeta gratis åt kommunen. Anette Westerlund är en:

– Nej, då jag har nog med jobb som jag har och när man är ledig så vill man vara ledig. Och jag menar vi betalar skatt och tycker jag att man ska kunna sköta det själv

Fler glesbygdskommuner än Arjeplog brottas med en ansträngd ekonomi. En del av förklaringen är den negativa befolkningsutvecklingen de senaste 30-40 åren, som inneburit med ett minskat skatteunderlag.

Och i SCB:s senaste prognos så spås att befolkningen i glesbygdskommunerna fram till år 2040 kommer fortsätta minska med drygt tio procent.

Caisa Abrahamsson är socialdemokratiskt kommunalråd i Sorsele i Västerbotten med omkring 2700 invånare.

– Vår volym i kommunen den håller på att bli för liten. Det finns vissa funktioner som vi måste upprätthålla som myndighet, vi är en för liten kommun som måste ha samma kostnader som en stor kommun.