Tingsrätten tar om hela Södertäljemålet efter jäv

1:16 min

Den rekorddyra rättegången gällande organiserad brottslighet i Södertälje måste tas om i tingsrätten. En nämndeman var jävig enligt Svea hovrätts beslut. En av åklagarna, Björn Fritiof, säger att beslutet är mycket olyckligt.

– Det här är väldigt olyckligt för alla målsägande och vittnen i målet, att de ska behöva gå igenom det här en gång till, säger Björn Fritiof till TT.

Eftersom den tidigare domen överklagats skulle målet tas upp i Svea hovrätt, med start åttonde oktober. Men i hovrätten används inspelningar av material från tingsrätten, vilket innebär att målsäganden och vittnen inte behöver vara där.

Nu kommer de alltså att tvingas berätta än en gång i domstol vad de varit med om.

Själva jävsbeslutet har Fritiof inte mycket att invända mot, även om han trodde att målet inte skulle skickas tillbaka till tingsrätten.

– Nu har hovrätten kommit fram till att det är jäv och eftersom vi vill att alla ärenden ska genomföras på ett rättssäkert och riktigt sätt så kommer vi som åklagare att göra allt vi kan för att den här rättegången ska bli bra.

TT: Du har tidigare sagt att ni hade starka bevis för Södertäljenätverkets existens. Innebär det att utgången av målet kommer att bli det samma den här gången?

– Bevisningen är ju lika stark som tidigare. Om bara vittnen och målsägande kommer ihåg tillräckligt väl vad som hänt så kommer vi säkert att nå framgång i en ny rättegång.

Som Ekot rapporterade i går har målet hittills kostat 208 miljoner kronor. Hovrätten förklarar sitt beslut.

– Vi har funnit att den ledamot som ingick i rätten, och som samtidigt var ledamot i polisnämnden i Södertälje, var jävig, säger hovrättsrådet Sven Jönsson, som har varit med och fattat beslutet.

– Är det så att en nämndeman eller en domare vid tingsrätten är jävig, då ska det skickas tillbaka till tingsrätten för förnyad handläggning.

I Södertälje polisnämnd var redan innan rättegången uppfattningen att "Södertäljenätverket" fanns.

Hovrätten anser därför att den utpekade nämndemannen "inte står helt fri från de bedömningar som polisen redovisat angående sina insatser" mot just Södertäljenätverket.

En person dömd till livstid för mord var den förste att kräva att målet skulle tas om eftersom han menade att en av nämndemännen varit jävig. Andra dömda anslöt sig senare till hans krav.

Hovrättens beslut i dag är helt i linje med den morddömde resonemang. Han dömdes i tingsrätten bland annat för att ha beordrat tre mord.

Att han kunnat göra det byggde på att han ansågs vara ledare för det kriminella Södertäljenätverket.

Nätverkets existens och den dömdes ledarskap var alltså avgörande för att han skulle kunna dömas.

Har ni tagit kostnaden, 208 miljoner, i beaktande?

– Absolut inte. Vi kan inte ha sämre rättssäkerhetsgarantier i mål som är omfattande än mål som inte är lika omfattande och som kostar mindre. Man måste ha samma garantier för domstolens opartiskhet i ett stort mål som ett litet, säger hovrättsrådet Sven Jönsson.