Påvens butler fängelsedömd för dokumentstölder

1:07 min

I dag föll domen över påven Benedictus butler, som stulit hemliga dokument och offentliggjort dem. Han dömdes till 18 månaders fängelse.

Det blev fängelsestraff för Paolo Gabriele, påvens butler. Domstolen ansåg att det var en allvarlig stöld att ta hundratals hemliga dokument och brev adresserade till påven, vilka butlern sedan delvis läckte till media.

Det blev upprinnelsen till den stora skandalen Vatileaks, som förstås har varit mycket besvärande för den katolska kyrkans överhuvud. 

Paolo Gabriele var påve Benedictus handgångne tjänare med nyckel till hans våning.

– Mitt motiv var att avslöja korruption, maktspel och falskhet inom den katolska kyrkan, har Gabriele själv försvarat sig med i förhör.

Bland annat avsattes chefen för Vatikanens bank i spåren av avslöjandena.

Domaren meddelade att straffet blev mildare än åklagarna hade yrkat, därför att Paolo Gabriele uttryckt ånger över att han har förrått påven och också för att han skött sig väl under rättegången och uttryckt sin kärlek och övertygelse att tjäna kyrkan.

På lördagseftermiddagen uppger butlerns advokat för nyhetsbyrån Reuters att Paolo Gabriele kommer att få avtjäna sitt straff i husarrest i Vatikanen.

Det kan också hända att påven kommer att benåda honom.