Lambertz starkt kritisk mot Palmeutredning

1:57 min

Justitierådet Göran Lambertz anser att polisutredningen om mordet på Olof Palme är "ett stort misslyckande" och "ett fiasko". Enligt Lambertz har "polisen inte skött sitt jobb".

Orsaken är enligt Göran Lambertz att polisen inte har gjort tillräckligt för att utreda den teori som går ut på att extremistiska polismän och militärer ligger bakom mordet. Detta trots att en granskningskommission tagit upp detta redan 1999.

– Det borde man gå till botten med, det sa granskningskommissionen 1999 och det har man tydligen inte gjort. Det tycker jag är konstigt, säger Göran Lambertz.

Vad tycker du talar för att man borde följa just det spåret?

– Till exempel att det användes en massa walkie-talkies kring mordplatsen, att det var många möten med starkt hatiska uttalanden mot Palme under veckorna före, att man hade hört uttalanden om att han måste röjas ur vägen, att flera inom polisen har sagt att polis- och militärkretsar måste undersökas först av allt, och att tillvägagångssättet tyder på att mordet var väl planerat och genomfört. Jag säger inte att det var så, men granskningskommissionen sa att vi måste gå till botten med det här, och då borde man ha gjort det.

Göran Lambertz ser också andra problem med Palmeutredningen, till exempel det helt avgörande vittnesmålet från Lisbeth Palme.

– Det ser inte så jättestarkt ut om man tittar på det. Hon var inte alls säker i början, hon hade inte sett ansiktet, sedan växte det fram ett ansikte med tiden, och det kan ju vara så. Men jag tycker att när man läser förhören  ser det ut som om det där växte fram och blev säkrare och säkrare, och så är det ofta med vittnen. Man kan bli säker på en sak som man faktiskt inte har sett, det kan vara så att det är fel.

I den kommission som för 13 år sedan granskade polisutredningen om mordet på Olof Palme satt också förra riksrevisorn Inga Britt Ahlenius.

Ahlenius och Lambertz har bett att få träffa den åklagare som ansvarar för Palmeutredningen för att få framföra sina synpunkter på utredningen.

Till Aftonbladet har Göran Lambertz sagt att utredningen är ”ett stort fiasko" och "ett misslyckande" och att "polisen inte har skött sitt jobb".

– Om en kommission kommer fram till att man inte har gjort vad man borde på en väldigt väsentlig punkt, då är det faktiskt  befogat att använda sådana ganska starka ord, säger justitierådet Göran Lambertz.