Örebro

Storbrand på Åbyverken

1:08 min

En stor brand bröt ut i Eons värmekraftverk, Åbyverken på Idrottsvägen i Örebro strax före klockan 16 på lördagen. Kraftig rök steg under någon timma från värmeverket. Branden startade i en turbinhall enligt Anna Henningsson, brandingenjör på Nerikes Brandkår.

Vid 20-tiden var branden i princip släckt och räddningstjänsten började avveckla sin insats. Då hade rökdykare varit inne i byggnaden och kontrollerat.

Räddningstjänsten kunde under de första timmarna inte påbörja släckningsarbetet på grund av värmen. De fick invänta att den olja som fanns i turbinhallen brunnit klart. Först vid 18.30-tiden kunde de börja släcka.

Röken från branden var kraftig, men innehöll inte några direkt hälsofarliga ämnen.

Vid 18-tiden hade brandmännen har lyckats sätta på ett sprinklersystem i den brinnande turbinhallen som har dämpat elden något. Men det anses fortfarande för farligt att gå in tillräckligt nära för att spruta skum på elden och branden lär pågå till långt in på lördagskvällen.

Släckningsarbetet försvårades av att oljor i byggnaderna påverkar brandens förlopp.

Räddningstjänsten är säker på att turbinen drabbades av en explosion i samband med att branden utbröt. Man befarade också att fanns risk för fler, mindre explosioner om gasflaskor förvarades i byggnaderna.

Som mest var ett tjugotal brandmän inblandade i släckningsarbetet.

Flera ambulanser skickades till platsen men ingen kom till skada vid branden.

Många fastighetsägare i Örebro larmade efter branden om att varmvattnet saknas i fastigheterna. Åbyverket producerar inte bara el utan också fjärrvärme.

De omkring 100 000 hushållen som drabbats när fjärrvärmenätet låg nere fick tillbaka värmenunder kvällen.

– Vi har fått i gång reservanläggningarna i Kumla Hallsberg och Örebro, vid en annan anläggning än den som brunnit, säger Anna Nystedt, Kommunikationschef Eon Värme.

– Nu bör alla kunder ha fått tillbaka värmen, och har man inte det ska man höra av sig till vår kundsupport.

Det är inte klarlagt vad som orsakade branden.

– Vi har fått viss tillgång till kraftvärmeverket så att vi kan gå in i kontrollrummet, däremot inte i turbinhallen, där är det alldeles för osäkert, säger Efwa Nilsson till TT.

Ekot/TT