Ny epok för rymdfarten när Nasa lejer ut trafik

Natten till måndagen ska företaget Space X inleda sin godstrafik till Internationella rymdstationen (ISS). Privatiseringen av rymdtrafiken syftar bland annat till att få ned kostnaderna, vilket även väntas gynna Sveriges "rymdhamn" i Kiruna.

Efter en testuppskjutning i våras är Falcon-raketen från Cape Canaveral i Florida klockan 02.35 måndag svensk tid den första av tolv som Space X har fått i uppdrag av USA:s rymdmyndighet Nasa att sköta. Kontraktet är värt 1,6 miljarder dollar.

Redan detta är ett epokskifte, där USA efter att ha pensionerat rymdfärjorna lejer ut materialleveranser till privata satsningar.

Men den riktiga godbiten är astronauterna. Där har Ryssland i nuläget monopol på transport till ISS, och tar 60 miljoner dollar (400 miljoner kronor) per "biljett".

Mannen bakom Space X, superentreprenören Elon Musk, har också kontrakt med Nasa om att utveckla den Dragon-kapsel som nu används så att den även ska klara persontrafik.

– Just nu är det många som köper platser på ryssarnas Sojuz, säger Musk i en Google-chatt med medier.

– Om vi kan erbjuda dem till ett lägre pris kan vi utvidga marknaden.

Enligt Musk, som också ligger bakom nätbetalningsgiganten Paypal och elbilspionjären Tesla, kan priset per rymdfärd kanske "komma ned till bara tio gånger" en flygbiljett.

– Det återstår att se, kommenterar Karin Nilsdotter, vd för Sveriges "rymdhamn" i Kiruna, Musks uppskattning.

– Men jag tror ju absolut att priset kommer att sjunka avsevärt. Space X siktar på att göra den första bemannade flygningen till ISS redan 2015.

Nilsdotter kallar söndagens uppskjutning "ett kvitto på att den privata industrin kan leverera".

– Det är ett paradigmskifte nu, där rymden kommer att bli bra mycket mer tillgänglig, för rymdturister men än mer för forskning och utveckling.

Därmed gynnas även Spaceport Sweden i Kiruna av satsningarna i USA. Företaget Virgin Galactic hoppas kunna börja köra turistturer, det Nilsdotter kallar "rymdskutt", från Sverige 2015.

Och Kiruna hoppas på en stor del av kakan när rymdindustrin växer. Vad gäller rymdturism ligger närmaste konkurrenter i dagsläget på andra sidan jorden — Mojave Spaceport i Kalifornien och Spaceport America i New Mexico.

Henrik Samuelsson/TT