Ekonomi

Dyrare simskola upprör

1:42 min

Simkunnigheten hos små barn riskeras när privata simskolor måste betala högre moms. Det menar företrädare för Svenska livräddningssällskapet och ett antal simskolor i Sverige. Det handlar om simskolor som har babysim och vattenlek för små barn.

En av dem som nu skrivit brev till idrottsministern och varnat för att det i längden kan betyda att färre anmäler sina barn till simskolan

– Det här är helt absurt. Det betyder att simundervisning kommer att bli rejält mycket dyrare, säger Ludmilla Rosengren, vd för Linnéas simskola i Västerås.

Traditionella simskolor där barn lär sig att simma definerar Skatteverket som idrott och därför ligger momsen på sex procent, alltså den lägsta skattesatsen, men simskolor för små barn där vattenlek och vattenvana är i fokus definieras inte som idrott och då ligger momsen på 25 procent, menar Skatteverket.

Det här har upprört många simskolor runt om i Sverige.

De menar att den höjda momsen indirekt kommer att leda till fler drunkningsolyckor Å nu har de gått ihop och skrivit ett brev till idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Skillnaden mellan traditionell simskola där barnen ska lära sig att simma och en simskola där barnen ska bli vattenvana är tunn.

– Det är en hårfin linje. Vi förstår att det är svårt att veta, men man måste göra bedömningen vad som är syftet med den enskilda aktiviteten. Det säger Kerstin Alvesson på Skatteverket.

Elza Zandi
elza.zandi@sverigesradio.se