Protest mot antisemitismen i Sverige

1:42 min

Ett hundratal personer samlades i eftermiddags i Stockholm för att visa sin solidaritet med Malmös judar efter attentatet mot den judiska församlingen förra veckan.

En av de som var på plats var Lena Posener-Körösi som är ordförande i Judiska Centralrådet, en sammanslutning av judiska församlingar i Sverige. Hon kräver ett definitivt stopp på den antisemitism som hon menar ständigt drabbar Sveriges judiska befolkning.

– Jag skulle vilja säga att varje vecka utsätts vi för någon typ av hatbrott och det är väl dags att vi säger ifrån, säger Lena Posener-Körösi.

Det pratas mycket om Malmö, hur stort är problemet i resten av Sverige?

– Om man ska rangordna det så är Stockholm god tvåa, Göteborg har det bättre. Men problemet är stort i Sverige idag, säger hon.

Ett hundratal personer samlades för att visa sin solidaritet med Malmös judar och manifestera mot antisemitismen.

Just Malmö har ett längre tag varit i fokus på grund av judiska Malmöbors utsatthet. Skadegörelse och trakasserier har lett till omfattande säkerhetsåtgärder i den judiska församlingen.

För en dryg vecka sen exploderade också en mindre sprängladdning utanför församlingens lokaler. Från början betraktade polisen inte det här som ett hatbrott utan som grov skadegörelse.

Dagens solidaritetsmanifestation kräver ett slut på antisemitismen. En av talarna --integrationsminister Erik Ullenhag – säger att regeringen kommer att fokusera på hatbrotten framöver.

– Vi kommer att återkomma under hösten. Vi har redan tidigare en utredning som ska titta på hur vi bättre ska bekämpa främlingsfientlighet, antisemitism och islamofobi, säger han.

Vad vill du göra åt problemen konkret?

– Jag tror att vi behöver använda skolan mer. Vi vet att om man får en ökad kunskap om till exemepel förintelsen eller vad som driver antisemitism så är det ett sätt att öka toleransen, säger Erik Ullenhag.