Avtal med skatteparadis krävs i jakten på smitare

2:22 min

Jakten på gömda förmögenheter i skatteparadis har intensifierats de senaste åren. Under hösten ska Sverige förhandla med de fyra största av de kvarvarande skatteparadis, som man inte har slutit avtal med.

Sverige har skrivit avtal med ett fyrtiotal skatteparadis om att få information om till exempel bankkonton.Men nu har Skatteverket märkt att en del flyttar sina pengar till skatteparadis som inte har några avtal, säger Margareta Nyström som följer hur skatteavtalen efterlevs.

– Vi ser tendenser till att då flyttar pengarna dit istället.Transaktioner går till de skatteparadis som inte har något informationsutbytesavtal.

Det har ni märkt?

– Ja, det har vi märkt, säger Margareta Nyström.

Den danske forskaren Niels Johannesen som har studerat hur pengar har rört sig från ett stort antal länder till olika skatteparadis kan också bekräfta att pengar har flyttats från skatteparadis som ingått avtal till de som saknar avtal.

– Ja, det har flyttats pengar från skatteparadis som har avtal till de som inte har avtal, säger han.

Men nu är förhoppningen att de här kryphålen ska täppas till. Hittills har Sverige slutit informationsutbytesavtal med ett fyrtiotal lågskatteländer, men det är fyra viktiga skatteparadis kvar: Hongkong, Panama, Dubai och Qatar. Det säger Torsten Fensby som är chefsförhandlare för de nordiska länderna.

– Får man inte avtal med de här staterna så kan egentligen inte det här projektet lyckas. Det är ju de största finansiella "offshorecentrum" som finns på jorden och de har kapacitet att kunna ta över den finansverksamhet som skulle kunna fly från alla andra finanscentrum med vilka vi redan har informationsutbytesavtal, säger Torsten Fensby.

Han hoppas att avtalen med de här fyra ska vara klara före nyår. Avtalen innebär att det svenska Skatteverket har rätt att begära uppgifter från myndigheterna i skatteparadisen om till exempel bankkonton om det finns misstankar att det har begåtts skattebrott.

Risken för upptäckt har gjort att hittills närmare 3 000 svenskar har börjat deklarera sina tidigare gömda pengar. Margareta Nyström på Skatteverket tror att det här kommer att accelerera kraftigt.

– Jag tror att det kommer att bli ett mer öppet samhälle där det blir svårare och svårare att dölja pengar utomlands. Jag tror att det blir svårt för skatteparadisen att klara sig helt enkelt. Det blir så mycket globalt tryck på dem.

Men Kent Madstedt, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, befarar motaktioner från skattesmitare som hittills haft tillgångar på lättkontrollerade bankkonton.

– Förmodligen är det så att det ersätts av någon annan typ av mer komplicerade upplägg som vi tidigare inte sett så mycket av, säger han.